Åströmin palvelutalo heräsi henkiin  

Åströmin palvelutalon peruskorjaus on ainutlaatuinen kulttuuriteko. Rakensimme yli satavuotiaan konttorirakennuksen osin uudestaan samanlaisena hyödyntäen mallinnusta. Nyt palvelutalon asukkaat saavat nauttia vanhan teollisuusmiljöön uudesta elämästä kulttuuria kuplivana asuinalueena. 

 

Oulun Lasaretinväylän alueella saneerasimme vanhan konttorirakennuksen ikäihmisten palvelutaloksi osana aluekehityshanketta. Vuodelta 1909 peräisin olevassa rakennuksessa asui alunperin sähkövoimalan työntekijöitä, mutta voimalan kasvaessa sen toimistotilat siirtyivät tähän asuinrakennukseen. Vähitellen koko talo siirtyi toimistokäyttöön. Sähkövoimalan toiminnan loputtua alueella rakennus siirtyi opetusviraston käyttöön, kunnes se jäi tyhjilleen vuonna 2007.  

 

Rakensimme puolet talosta takaisin entisenlaisena 

 

Åströmin palvelutalo lainaa nimensä alueella toimineelta Åströmin nahkatehtaalta, jolla on suuri merkitys oululaisten historiassa. Tämä toimitilarakentamisen kohde on monin tavoin ainutlaatuinen. 

“Tämä on vanhaa teollisuusaluetta, minkä vuoksi teimme tarkat selvitykset esimerkiksi maaperän kunnosta. Konttorirakennuksen alle oli mennyt öljyn pilaamaa maata, ja jouduimme purkamaan puolet rakennuksesta sen poistamiseksi. Rakensimme talon uudestaan täysin samanlaisena, ja käytimme hyödyksi muun muassa alkuperäiset sokkelikivet”, kertoo kohteen projektipäällikkönä toiminut Jann Holappa Hartela Pohjois-Suomesta. 

 

Modernit toimitilarakentamisen menetelmät käyttöön

 

Kolmikerroksisen tiilirunkoisen jugendrakennuksen uudelleenrakentaminen vaati huolellista paneutumista. Yli satavuotiaasta rakennuksesta ei löydy luotettavia työpiirustuksia. Holapan tiimi käytti keilausta, kuvausta ja mallinnusta sen lisäksi, että rakennus mitattiin tarkoin ulkoa ja sisältä uusien rakennussuunnitelmien laatimiseksi. Vanhan rakennuksen yhteyteen nousi myös uudisosa, joka istuu alueen historialliseen henkeen.  

 

Rakentamisen tekniikat ja laatuvaatimukset ovat kehittyneet vuosikymmenten varrella. Åströmin palvelutalo piti tuoda tähän päivään ja rakentaa esteettömäksi jo senkin vuoksi, että uudet asukkaat ovat ikäihmisiä. Sisätilat kokivatkin melkoisen muutoksen: ne ovat vaaleat, valoisat ja modernit ja luovat asukkaille rauhallisen ja viihtyisän ympäristön. Ulkoasultaan rakennus on suojeltu, ja museo olikin aktiivisesti mukana koko hankkeen aikana.  

 

Kulttuuria ja virkistysalueita 

 

“Åströmin palvelutalo heräsi henkiin. Samoin kävi koko alueelle, joka oli luvalla sanoen retuperällä, kun aloitimme työt. Nyt tänne on noussut jo viisi asuinkerrostaloa, ja viereisellä Prunnitorilla on paljon kulttuuritapahtumia. Kunnostetun kanavan varrella ja läheisessä Ainolan puistossa on hienot ulkoilumahdollisuudet myös ikäihmisille”, Jann Holappa kuvailee. 

Åströmin palvelutalo

  • Paikkakunta: Oulu
  • Tilaaja: EQ Hoivakiinteistöt Oyi 
  • Hankemuoto: KVR-urakka, peruskorjaus ja uudisrakentaminen 
  • Rakennusaika: 2018 – 2019
  • Laajuus: 3025 brm², 9310 brm³ 
  • Suunnittelu tehty tietomallintamalla 
  • Erikoista: Hoivakiinteistö, yhteensä 18 asuinhuoneistoa ja 36 tehostetun palvelun asumisen yksikkö. Puolet suojellusta rakennuksesta purettiin pilaantuneen maan poistamiseksi ja rakennettiin uudestaan samanlaisena.

Katso lisää kuvia Åströmin palvelutalon referenssistämme

Åhstromin Palvelutalo Kuvagalleria 5
Åhstromin Palvelutalo Kuvagalleria 4
Åhstromin Palvelutalo Kuvagalleria 3
Åhstromin Palvelutalo Kuvagalleria 2
Åhstromin Palvelutalo Kuvagalleria 1

KATSO KAIKKI KUVAT

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.