Luonto ja palvelut houkuttelevat Tuiraan

Rakensimme perinteikkääseen Oulun Tuiraan yhteensä 111 huoneistoa eri elämänvaiheisiin. Kahden kerrostalon asukkaat saavat nauttia hienoista jokinäkymistä. Asunto Oy Oulun Lohiportin erikoisuutena ovat ylimmän kerroksen kattoterassit ja pian valmistuvan Asunto Oy Oulun Lohitornin asukkaat pääsevät halutessaan nauttimaan huoneiston viilennyksestä. 


Muistatkonostalgisenmainoksen, jossa kysyttiin: “Ookkonä Oulusta, syökkönää Leijonaa?” Merijalin makeistehtaan Leijona-kyltti on monelle vanhemmalle oululaiselle Tuiran ikoni,kun taas nuoremmalle väelle tutumpi on suosittu Tuiran uimaranta talviuintimahdollisuuksineen. Lisäksi alueen vetonauloihin kuuluvat upeat ulkoilumaastot joen rannassa ja oma elokuvateatteri, joka on paikallinen perheyritys. Kaiken lisäksi keskustaan on lyhyt matka äskettäin kunnostettua Merikosken patosiltaa pitkin. Läheinen moottoritie mahdollistaa sujuvan liikenteen myös Oulun ulkopuolelle. 

“Tuira liitettiin Ouluun vuonna 1886 ja sillä on pitkä asuntorakentamisen historia. Täällä on alunperin ollut pääosin omakoti- ja puurakennuksia, joiden rappeuduttua 1960–70-luvuilla alueelle nousi pienkerrostaloja. Alkuperäisen Tuiran puu- ja kivirakennuksia on kuitenkin säilynyt”, kertoo hankekehityspäällikkö Markku Sahlström Hartela Pohjois-Suomesta. 

Tuiran rakennusperinteitä kunnioittaen rakensimme alueelle kaksi uutta asuinkerrostaloa, Asunto Oy Oulun Lohiportin ja Asunto Oy Oulun Lohitornin. Yhtiöiden nimet vievät ajatukset lähellä kuohuvan Merikosken hienoihin kalastusmahdollisuuksiin. Lohiportti valmistui syksyllä 2020, kun taas Lohitorni sai ensimmäiset asukkaansa keväällä 2022. 

Uutta asuntorakentamista perinteitä kunnioittaen 

 

 “Lohiportin ja Lohitornin rapattu julkisivu saa ne sulautumaan ympäröivään miljööseen. Asuntojen valoisuuden takaamiseksi asunnoissa on täyskorkeat parvekelasitukset ja käynti parvekkeille tapahtuu huoneen korkuisten liukulasiovien kautta”, Markku Sahlström sanoo. 

Molemmista taloista on hienot näkymät joelle. Lohiportin ylimmän kerroksen asunnoilla on tunnelmalliset kattoterassit, joilta jokinäkymiä ja kauempana häämöttävää keskustaa voi ihailla. Lohitornissa asukkailla on puolestaan halutessaan mahdollisuus huoneistokohtaiseen viilennykseen, mikä helpottaa kesähelteillä etelän ja lännen suuntaan avautuvissa huoneistoissa.  

Lohitornin viilennyksen tuottaa kylmävesisäiliö, josta viilennysvesi johdetaan viilennysverkostoon. Asukkaan on mahdollista asennuttaa huoneistoon viilennys vielä kohteen valmistumisen jälkeenkin. 

Piha kuuluu kaikille, autoille huoleton pysäköinti maan alla 

 

Lohitornilla ja Lohiportilla on yhteiskäyttöpiha, jonka varustelu ottaa huomioon eri-ikäiset asukkaat. Yhtiön kaikissa huoneistoissa yksiöistä isoihin perheasuntoihin on huomioitu esteettömyys. Sahlströmin mukaan asuntoja on ostanut kaiken ikäisiä nuorista perheistä eläkeikäisiin. 

Yhtiöillä on myös yhteinen maanalainen autohalli, jossa on varauduttu toteuttamaan sähköautojen lataus. Osa autopaikoista on pihakannella ja autokatoksessa, jonka rehevä viherkatto on ilo silmälle yläkerroksista pihalle katsellessa. Polkupyörille on riittävästi säilytystilaa pihan pyöräkatoksessa ja pyöräkellarissa. 

Markku Sahlströmin mukaan alueella asuu paljon alkuperäisiä tuiralaisia. “Asukkaat viihtyvät Tuirassa pitkään, onhan täällä hienojen ulkoilumahdollisuuksien lisäksi palvelut lähellä: kaupat, koulu ja päiväkodit, oma kirkkokin. Ja jos nämä kulmat sattuisivat joskus kyllästyttämään, niin Nallikarin hiekkarannat ovat pyörämatkan päässä, ja Oulujokea pitkin pääsee meloen lähes Muhokselle asti.” 

Asunto Oy Oulun lohiportti

 • Paikkakunta: Oulu 
 • Rakennusaika: 8/2018 – 10/2010 
 • Hankemuoto: Hartelan omaperustainen RS-kohde
 • Laajuus: 3560,5 brm², 13336 m³, asuntoja 58 kpl
 • Erikoisuudet: Kattoterassit, maanalainen pysäköintihalli, jossa varauduttu sähköauton latausmahdollisuuteen, yhteiskäyttöinen piha eri-ikäisille käyttäjille. 

Asunto Oy Oulun Lohitorni

 • Paikkakunta: Oulu 
 • Tilaaja: omaperustainen RS 
 • Rakennusaika: 10/2020 – 3/2022 
 • Hankemuoto: Hartelan omaperustainen RS-kohde
 • Laajuus: 3568,0 kem², 12210 m³, 51 asuntoa, asuntojakauma 29-106 m²
 • Erikoisuudet: Mahdollisuus huoneistokohtaiseen viilennykseen, maanalainen pysäköintihalli, jossa varauduttu sähköauton latausmahdollisuuteen, yhteiskäyttöinen piha eri-ikäisille käyttäjille. 

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.