Pohjoisranta 22

Urakoitsijat Oy:n ensimmäinen urakka Helsingissä oli aravatalo Pohjoisranta 22:ssa ja urakan oli laskenut Emil Hartela itse. Hartela määräsi Aatos Lehtosen Helsinkiin ”päällekatsojaksi” ja työmaalle oli palkattu kaksi Emilin mukaan ”huippumestaria”. Rakentaminen eteni tyydyttävästi harjannostajaisiin asti, minkä jälkeen työt tuntuivat pysähtelevän eikä mistään tuntunut tulevan valmista. Työn surkeus alkoi huolestuttaa Emiliä ja hän jätti alla olevan kirjeen Aatoksen työpöydälle.

 

Lehtonen!

 

Olin eilen kovin hermostunut. Ota tänään maltillisesti Leppäkosken kanssa kahden ja käy läpi mihin toimenpiteisiin olisi ryhdyttävä että talo todellakin valmistuu ja voidaan luovuttaa 30/4. Maistraatin ja Aravan tarkastus voidaan pitää 29/4. Sinun ei tarvitse ottaa osaa työn johtoon, mutta selvällä järjelläsi autat Leppäkoskea ja niitä toisiakin. Siivous järjestettävä niin että sitä ei tehtäisi useita kertoja. Jos on lisäväestä kysymys niin sitä on otettava lisää, mutta tuskinpa tarvitsee.

 

Jätin piirustuksen ja työselostuksen tänne. Pyydä maalareilta tarjous. Tuo piirustukset ja työselostus tullessasi Turkuun lauantaina. Jos ehdit porareista tiedustella ei sekään olisi pahitteeksi.

 

Otetaanko asiat taas rauhallisesti

Terveisin Emil

 

Kaikesta huolimatta talo saatiin kuitenkin valmiiksi, mutta urakasta tuli tappiollinen.

 

Lähteenä käytetty Aatoksia 70 v ajalta, Aatos Lehtonen 1994.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.