Sisus­tu­sark­ki­tehti Laura Räihä rakastaa kerroksellisuutta

Kolme suomalaista suunnittelijaa sisusti Hartela Interiorin tyyleillä. Esittelyssä Puhdas-tyylin valinnut sisustusarkkitehti Laura Räihä yhdistelee rohkeasti.

 

Millainen suunnittelija olet?

”Olen aika monipuolinen ja pidän kaikista tyyleistä. Mutta ammennan paljon historiasta ja menneestä. Aikakaudet ovat lopputuloksessa minulle aina tärkeä määrittävä tekijä. Jos esimerkiksi yhdistelen sisustusta 1960- tai 1970-luvun arkkitehtuuriin, en lähtisi ehdottamaan romanttista tyyliä. Kun talo on uusi, voi aloittaa kokonaan uuden tarinan. Kädet ovat vapaat. Tyhjä tila on aina innostava lähtökohta.

 

Mistä saat ideoita, kun aloitat uuden asunnon sisustamisen?

”Inspiroidun tulevista asukkaista ja siitä, miten eri tavoin erilaiset ihmiset näkevät ja kokevat. Jokaisella perheellä tai vaikka pariskunnalla on oma, uniikki elämänsä ja tarinansa. Koti ja sisustus rakentuvat sen ympärille. Suunnittelutyössä kokonaisuus alkaa hahmottua omassa päässäni vasta sitten, kun olen tutustunut ihmisiin. Asunnon puitteet, massoittelu, ikkunat, valon suunta ja tilojen hierarkia ovat luonnollisesti iso osa suunnitteluprosessia. Kaiken perusta, asiakkaiden lisäksi.”

 

”En välitä tähtisuunnittelija-kultista tai liian vahvasta ”kädenjäljestä”. Enemmän kiinnostavat ihmiset, jotka tekevät monipuolisesti asioita, tuomatta itseään liikaa esiin. Maailma on täynnä hyvää suunnittelua, jota emme välttämättä arjessamme huomaa. Jokainen sisustaja kertoo aina omaa tarinaansa. Myös taide ja luonnon värimaailmat inspiroivat minua.”

Kuka? Laura Räihä

Ammatti: Sisustusarkkitehti, stylisti ja -toimittaja. Työskennellyt useille kotimaisille sisustuslehdille ja kirjoittanut omaa palstaa Glorian Koti ja Image -lehdissä. Oma suunnittelutoimisto vuodesta 2014.

 

Asuu itse: 5-henkisen perheen kanssa Helsingin Meilahdessa.

 

Sisustuksen suosikki: Aito puu, peilipinnat ja juuri nyt esimerkiksi italialaiset Flos-valaisimet.

Lapsuuden sisustusmuisto: Leikki isoisän rakentaman 1950-luvun talon vintillä, joka oli täynnä vanhoja esineitä, mattoja ja kalusteita.

 

Muuta? Tekee löytöjä roskalavoilta. ”En pysty jättämään niitä rauhaan. En enää kiipeä lavoille, koska lapset saattaisivat pitää vähän hulluna. Mutta edelleen usein kurkkaan sisään.”

Mitkä sisustussuunnittelun trendit kiinnostavat sinua juuri nyt?

”Juuri nyt kiinnostavat luonnon sävyt ja aidot materiaalit. Maanläheisyys. Siihen liittyy myös se, että kertakäyttökulttuuri on jäämässä taakse: Joka sesonkiin ei välttämättä tarvitse vaihtaa uusia tyynynpäällisiä. Toki innokas sisustaja voi nauttia siitäkin, että asunto elää koko ajan trendien mukana. On silti hyvä muistaa, että mitä nopeammin jokin nousee pinnalle, sitä nopeammin se myös vanhenee.”

 

Onko sinulla tiettyjä suosikkimateriaaleja tai -kalusteita, joita käytät paljon?

”Yksi oma juttuni ovat peilit, koska niillä saa tuplattua tilan ja valon. Ne ovat edullinen tapa saada tilaan erilaista fiilistä ja voivat myös auttaa piilottamaan jonkun epätoivotun kulman kämpässä. Peilejä löytää myös helposti kaiken kokoisina ja näköisinä, yhtä lailla rautakaupasta kuin sisustusliikkeistä tai vaikka sunnuntain kirpputorireissulta.

 

Uusi vs. vanha talo?

”Vanhoissa taloissa parasta ovat tarinat, uusissa taloissa parasta on valo. Ikkunakoot ovat isoja, asuntoihin kuuluvat monesti auringossa kylpevät parvekkeet, huoneet ovat usein avaria ja ilmavia. Lisäksi uusissa on usein mietitty käytännöllisyyttä ja pohjaa ihan eri tavalla: keittiöt ovat toimivia ja yhteydessä ruokailutilaan, eteisessä on järkevät säilytysratkaisut eri elämäntilanteisiin.”

 

Mitä haluaisit sanoa uuden kodin sisustajalle?

”Nauti, mutta älä laita kaikkea uusiksi kerralla. Tuo mukanasi oman elämäsi aikakaudet. Kerroksellisuus tekee ’kämpästä’ kodin. Muuttolaatikoissa kulkee asukkaan tai asukkaiden tarinoita. Uudessa kodissa on paljon uutta, jonka mausteeksi tarvitaan todisteeksi eletystä elämästä yksityiskohtia, joista riittää juttua vaikka kyläileville vieraille.”

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.