Nyt tarina on siis kulkenut kohtaan, jossa Jaakko Hartela on ryhtynyt perheyrityksen toimitusjohtajaksi. Hän tekee pitkää päivää. Ruokapöydässä aikuiset keskustelevat usein yrittämiseen liittyvistä aikuisten asioista, ja vaikka lapsilla nämä jutut kulkevat usein toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, arvot tarttuvat.
— Kotona arvostettiin työntekijöitä ja ammattitaitoa, Maarit Hartela-Varkki kertoo.
— Kiinnostus rakentamiseen on tullut meille varmaan verenperintönä, innoittajina isä ja isoisä.
Myös äiti, kauppakorkeakoulusta valmistunut Ritva Hartela, työskenteli ajoittain Hartelassa. Olikin itsestään selvää, mistä perheyrityksen lapset pääsivät vartuttuaan hakemaan työkokemusta.
Etenkin Maarit hakeutui oppimaan rakennustyömaille.
— Viihdyin elämänmakuisessa ilmapiirissä. Työmailla saavutukset olivat konkreettisesti nähtävissä.
Innostus vei Maaritin Turun teknillisen oppilaitoksen talonrakennuslinjalle.
Hanna puolestaan lähti kesätöihin Kairoon ennen valmistumistaan Turun kauppakorkeakoulusta. Yhtiö rakensikin aiemmin myös ulkomaille, ja 80-luvun puolivälillä Egyptiin oli tekeillä lomakylä.
— Nuorelle opiskelijalle kaikki oli uutta, sillä olin opiskellut ihan muuta, markkinointia, kieliä ja ulkomaankauppaa, Hanna Hartela hymähtää. Heikki taas haaveili arkkitehdin työstä, suunnittelemisesta ja suunnittelun ohjaamisesta. Sekin kiinnosti, miten rakennetaan ja mitä rakennuksilla sitten tehdään.
— Ensimmäisenä kesänä Hartelassa päätyöni taisi olla purkulautojen puhdistus. Aputöissä pääsi tutustumaan työympäristöön. Myöhemmin Heikki Hartela päätyi Otaniemeen opiskelemaan rakennustekniikkaa.
— Isä ei suoraan ohjannut minua rakennusalalle. Ei hän myöskään antanut erityisemmin yrittämiseen liittyviä neuvoja. Mutta kun kysyin, hän vastasi, Heikki Hartela kertoo.