Sisus­tus­suun­nit­te­lija Mikko Toppala loi Rouheasta oman näkemyksensä

Pientä pintaremonttia -sarjan Mikko Toppalaa viehättävät Rouhean tumman arvokkaat, maanläheiset sävyt.

 

Tyylin esittely

Rouhea tyyli oli tyylikäs valinta – ja ihan oman näköinen. Se on mielestäni myös Hartela Interiorin kolmesta tyylistä ehkä vähiten perinteinen suomalainen. Siinä on jotain dramaattista, tummempaa ja arvokasta. Ehkä jopa vähän maskuliinista. Ei pelkkiä herkkiä pastellisävyjä, niin kuin Suomessa usein nähdään. Meillä naiset usein sisustavat, mutta jos mies saisi päättää, se valitsisi todennäköisesti Rouhean. Mutta maanläheinen on tätä päivää ja sopii yhtä lailla naisille.

 

Värimaailma

Kun aloitin suunnittelemaan Rouhea x Toppala -tyylin irtokalustusta, aloitin itsestään selvästi väripaletista. Nyt on tietynlainen viktoriaaninen tyyli trendikäs: tummat ja syvät värit. Olen hulluna tummiin sävyihin, mutta yritin välttää tietynlaista raskautta – nyt ei tehdä kellarityyliä tai miesluolaa. Suosin taupen sävyistä ruskeaa ja mustan sävyjä. Sekaan valitsen mieluusti pientä väripilkkua, okraa tai murrettua keltaista, tummaa viininpunaista tai vastaavaa. En välitä kirkkaista sävyistä, kuten Lego-palikkojen väreistä. Silloin kun käytän väriä, taitan sitä.

 

Kiintokalusteet: keittiö, lattiamateriaalit ja kylpyhuone

Keittiökaappeihin valitsisin tummimman mahdollisen oven ja mustat viivavetimet, tasot ottaisin vaaleampana. Välitilalaattojen laittaminen pystyyn on sekin nyt jonkinlainen trendi ja näyttää mielestäni hyvältä. Lattiaan laittaisin tammen sävyä.

 

Kylppärin tekisin kokonaan tummana ilman efektiseiniä. Kaikki vaan tummalla! Jotkut sanovat, että vaalea tuntuu isommalta, mutta itse en koe sitä niin. Mutta suosittelen käyttämään kiiltäviä pintoja, jolloin ne toimivat valoa peilimäisesti heijastaen, sen sijaan että imisivät sitä. Moni harrastaa mattapintoja tottumuksesta. Ei kannata pelätä kiiltäviä pintoja.

Hartelan interior sisustyyli Rouhean olohuone luonnoskuva

Valittuja yksityiskohtia Pinterest-boardilta

Käytin suunnittelun pohjana Pinterest-palvelua, johon keräsin oman kokonaisuuteni materiaaleista, irtokalusteita ja valaisimista.

 

Sohvan valinta on hyvä tehdä ensimmäisenä, koska se määrittää paljon muuta tilaa. Adean Baron-sohva on ruotsalaista suunnittelua, mutta kotimaassa valmistettu ja siinä mukava istua. Se ei myöskään ole liian iso. Akaattikivilaattoja voi lisäksi käyttää koristeina tai vaikka lasinalusina. Ne vievät ajatuksia kaukaisiin maihin. Artekin klassikkotuoli 61:n taas valitsin tietoisesti mukaan tuomaan kotimaista fiilistä, mutta harvemmin nähdyllä ruskealla punoksella.

 

Lattialle laittaisin myös koristeruukkuja, joihin voi laittaa vaikka sateenvarjoja jos sellainen on eteisessä, muodikkaasti kuivakukkia tai se toimii sellaisenaan. Olohuoneessa HAYN musta marmorinen Rebar-sohvapöytä ja luonnonpintainen matto. Valaisimista valitsisin paperinaru-henkisen tanskalaisen Moooin Random Light -valaisimen. Flosin Tab Floor Light -jalkalamppu on nykyaikainen valinta nojatuolin tai sohvan viereen lukuvaloksi. Ruokapöytä voisi olla pyöreä. Pyöreä ei sovi joka tilaan, mutta kerrostalokotiin yleensä kyllä. Moni suomalainen on pöytien osalta perinteinen kantti kertaa kantti ihminen, mutta sisustaessa kannattaa välillä ottaa rohkeasti etäisyyttä pinttyneisiin käsityksiin ja miettiä rohkeasti uusiakin vaihtoehtoja.

Mikon vinkit Rouhea-tyylin sisustajalle

– Tummat sävyt ovat hienoja ja antavat upeasti luonnetta asunnolle. Älä kuitenkaan tee lopputuloksesta liian raskasta, vaan jätä esimerkiksi seinät vaaleiksi, jos irtokalustus on tumma. Ehdotan, että tuot myös mukaan murrettuja aksenttivärejä.

– Rouheaan on helppo sekoittaa myös esimerkiksi messinkiä ja kuparia; molemmat ovat lämpimiä värejä ja sopivat kivasti yhteen. Yhdistele reilusti: kaiken ei tarvitse olla samaa metallia.

 

– Älä haukkaa liian isoa palaa kokonaisena: suunnittele tila kerrallaan, vaikka olohuone ensin. Kun sisustaa osissa, ei myöskään tarvitse ostaa kaikkea kerrallaan.

 

– Älä turhaan pelkää verhoja. Niiden tehtävänä huoneessa ei ole varastaa huomiota, vaan pehmentää kokonaisuutta ja tukea muuta sisustusta.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.