TV:stä tuttu sisustaja hakee inspiraationsa Miamista

Kolme suomalaista suunnittelijaa sisusti Hartela Interiorin tyyleillä. ’Rouheasta’ innostunut Mikko Toppala nauttii kansainvälisistä vaikutteista ja kannustaa suunnittelemaan rohkeasti, mutta oman näköisesti.

 

Millainen suunnittelija olet?

”Olen aika itsevarma. Luotan omaan makuuni ja visioon. Lähdin aikanaan kylmiltään kameran eteen ilman kovin pitkää suunnittelukokemusta. Tyylini on viime aikoina kääntynyt pois skandinaavisesta kohti keskieurooppalaisempaa ja kansainvälisempää. Jotain, mitä suomalaisten kodit eivät perinteisesti välttämättä ole. Olen kuitenkin aika hyvä lukemaan ihmisiä ja heidän makuaan, joten olen silti toimeksiantajien kanssa yleensä aina samalla aaltopituudella.”

 

Mistä saat ideoita, kun aloitat uuden asunnon sisustamisen?

”Haen paljon inspiraatiota matkoilta. Miami on suosikki – siellä ei ole mitään rajoja sille, mitä voi tehdä ja mitä ei. Sitten se, miten sitä sovelletaan täällä Suomessa, on aina jännä haaste. Esikuviani ovat esimerkiksi hollantilainen Marcel Wolterinck, jolla on hienostunut ja kansainvälinen tyyli. Ja tietysti arkkitehti Joseph Dirand, joka tekee herkkiä ja eteerisiä minimalistisia sisustuksia, jotka sopivat sikäli hyvin suomalaiseen makuun. Mutta skandinaavisia nekään eivät ole.”

 

”Instagramiin kerään muistiin pieniä yksityiskohtia. Harvoin mitään kauniita kokonaiskuvia. Viimeksi se taisi olla jokin yksityiskohta kylpyhuoneessa, jossa oli käytetty nurkassa peiliä. Tästä sovelsin oman version ja sen tullaankin näkemään tämän vuoden asuntomessukohteeni kylpyhuoneessa.

Kuka? Mikko Toppala

Ammatti: Sisustussuunnittelija.

 

Asuu itse: Töölössä puolison ja kahden koiran kanssa.

 

Sisustuksen suosikki: ”Juuri nyt käytän paljon greigeä, joka on täydellinen sekoitus harmaata ja beigeä.”

Lapsuuden sisustusmuisto: Sisusti lapsuudenkotia jo 9–10-vuotiaana. ”Meillä oli siihen aikaan vihreä kausi: vihreä tapetti, vihreä sohva, vihreät jalkalistat… kaikki sävy sävyyn.”

 

Muuta? Tuttu TV:n Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia -ohjelmista.

Mitä haluaisit tuoda maailmalta suomalaiseen sisustamiseen?

”Uskon vahvasti siihen, että oman kodin sisustaminen on hieno asia, joka kuuluu ihan kaikille ja josta jokainen voi nauttia. Moni ajattelee, että design tarkoittaa vinoa pinoa vaikka Artekin tai Louis Poulsenin katalogeja. Tärkeintähän on, että sisustajat itse viihtyvät kodissaan. Yhdelle unelma voi olla merkkituote joka huoneessa, mutta tyylikäs koti on mahdollista rakentaa myös kokonaan ilman kalliita hankintoja. Jokaiselle löytyy oma tyylinsä.”

 

Mitä koti merkitsee sinulle?

”Jos puhutaan kämpästä, puhutaan jonkinlaisesta väliaikaisesta huoltoasemasta – paikasta, jossa käydään nukkumassa ja ehkä syömässä. Koti on jotain, joka on omaa ja pysyvää. Siellä viihdytään ja se tavallaan kertoo, kuka olet. Siksi siihen kannattaa myös käyttää aikaa ja vaivaa.”

 

Onko sinulla tiettyjä suosikkimateriaaleja tai -kalusteita, joita käytät paljon?

”Käytän juuri nyt paljon tiettyjä värejä. Esimerkiksi Tikkurilan ammattilaisten värikartan 486:ssa kaikki ruskeanharmaan ja greigen sävyt ovat aivan älyttömän hyviä.”

 

Uusi vs. vanha talo?

”Tykkään molemmista. Uudessa kerrostalossa parasta ovat todella hyvin suunnitellut, toimivat pohjat. Hukkaneliöitä ei ole. Lisäksi pidän suurista, valoa hehkuvista ikkunoista. Vanhojen omakotitalojen sisustamisessa on taas toisaalta ammatillisesti hauska haaste. Jokainen projekti on kuitenkin omanlaisensa, mitään tiettyjä suosikkeja minulla ei ole.”

 

Mitä haluaisit sanoa uuden asunnon sisustajalle?

”Ei ole mitään sääntöjä, joita on pakko noudattaa. Esimerkiksi suomalaiset ihmiset usein uskovat, että ikkunoiden eteen ei saisi laittaa asioita. Kyllä saa – ei ikkunoita tarvitse pyhittää.

 

Toisaalta olen myös sitä mieltä, että jokaiseen ’tyhjään’ seinänpätkään ei tarvitse laittaa kaappia tai lipastoa. Tärkeintä on kuitenkin tehdä kodista rohkeasti itsensä näköistä.”

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.