Asunto Oy Turun Hygge – EU-taksonomian mukainen asuinrakennushanke

Asunto Oy Turun Hygge oli Hartelan ensimmäinen EU-taksonomian mukainen asuinrakennushanke. CapMan Nordic Real Estate III -rahastolle toteutetut kaksi asuinkerrostaloa toteutettiin LEED Gold -tasoon ja A-energialuokkaan.  

Hartelan ympäristöpäällikkö Julia Brunfeldt ja CapManin Senior Asset Manager Charlotta Monto, kertovat hankkeesta ja EU-taksonomian opeista. 

Kestävän kehityksen mukaista vuokra-asumista

Turun Pukkilan alueelle 2024 valmistunut Asunto Oy Turun Hygge tarjoaa asukkailleen kestävän kehityksen mukaista vuokra-asumista. Rakennustyöt käynnistyivät syyskuussa 2022 ja ensimmäinen taloista valmistui tammikuussa 2024. Kohteeseen toteutettiin 127 asuntoa ja kohteen huoneistojakauma on monipuolinen yksiöistä kolmioihin.

Pukkilan alue on erinomaisella sijainnilla Turun keskustan läheisyydessä – torille pääsee hetkessä kävellen tai pyöräillen. Lähistöllä sijaitsee kulttuurikeskus Logomo, kauppakeskus monipuolisine palveluineen sekä idyllinen pientaloalue puisto- ja viheralueineen. Hyggessä on sähköautojen latauspisteet ja yhteiskäyttöauto asukkaiden käytössä. Asukkaat voivat seurata helposti sovelluksen avulla omaa vedenkulutustaan ja siten vaikuttaa suoraan omaan vesilaskuunsa.

Kohteen energianlähteinä toimivat sekä maalämpö-, että aurinkopaneelijärjestelmät. Asunnoissa on lisäksi energiatehokkaat ilmanvaihtokoneet ja vesikalusteet. Lämmitykseen ei hukata ylimääräistä energiaa ja asumisen hiilijalanjälki on pieni asumisen koko elinkaaren aikana. Asuntojen lämmitys sekä talojen kiinteistösähkö tuotetaan kokonaan fossiilittomalla energialla.
 
 

— Maalämpö- ja aurinkopaneelijärjestelmät energianlähteinä sekä ilmastoriskien ja -haavoittuvuuksien analysointi ovat hyvin konkreettisia esimerkkejä kestävyydestä, mainitsee Hartelan Julia Brunfeldt. 

EU-taksonomia lyhyesti

EU-taksonomia on EU:n määrittelemä kestävyyden ja kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä. Sen tarkoitus on määritellä yhteisesti, millaiset toiminnot voidaan katsoa kestäviksi ja ovat esimerkiksi kestäviä sijoituskohteita.

EU-taksonomiassa on kuusi ympäristötavoitetta. Taksonomian mukaisen aktiviteetin on edistettävä vähintään yhtä näistä tavoitteista ja täytettävä sille asetetut kriteerit. Samalla se ei saa aiheuttaa merkittävää haittaa muille ympäristötavoitteille, myös näihin on määritelty toimintakohtaiset kriteerit.

Kuvissa: Asunto Oy Turun Hygge

Lisäksi EU-taksonomiassa on määritelty yrityksille vähimmäistason suojatoimet (Minimum Safeguards), jotka tulee myös täyttää mukaisuuden indikaattoreita raportoidessa. Vähimmäistason suojatoimet kattavat aiheita kuten ihmisoikeudet, korruptio ja lahjonta.

Uudisrakennushankkeissa ympäristötavoitteen edistämisen tekniset arviointikriteerit ja muiden ympäristötavoitteiden ei merkittävää haittaa -kriteerit määräytyvät kohdan 7.1 Uusien rakennusten rakentaminen mukaan.  

Tiivistelmä: Hartelan ympäristöpäällikkö Julia Brunfeldt

Vastuullisuuden tavoitteiden kanssa tähdättiin korkealle

Hankkeen tavoitteena oli sijoittaa kestävään asumiseen ja toteuttaa kaksi A-energialuokan ja LEED Gold -tason asuinkerrostaloa. EU-taksonomian asetus oli juuri astunut voimaan ja haluttiin ensimmäisten joukossa saavuttaa myös EU-taksonomian mukaisuus, mikä onnistuttiin saavuttamaan. CapMan Real Estaten Charlotta Monto avaa syitä hankkeen EU-taksonomian mukaisuuden takana.

— CapMan tähtää korkealle vastuullisuuden ja kestävyyden suhteen. Tavoittelemme aktiivisesti sellaisia sijoituskohteita, jotka ovat kestävyyden kannalta kunnianhimoisia ja tulevaisuuden kannalta kestäviä ja viisaita sijoituksia, kertoo Monto.

EU-taksonomian mukaisuus asettaa tiukat vaatimukset uusien rakennusten rakentamiselle. Hankkeessa noudatettiin ilmastonmuutoksen hillinnän teknisiä kriteereitä samalla, kun varmistettiin, ettei merkittävää haittaa aiheutunut muille viidelle ympäristötavoitteelle.

—  EU-taksonomian on tarkoitus puskea meitä kohti kestävämpiä rakennuksia, ei olla taas yksi uusi raportointivaade muiden joukossa. Kriteerit uusien rakennusten rakentamiselle ovat vaativia – ja kestävyyden kannalta hyvä niin, sillä myös yhteiset EU:n ilmastotavoitteet ovat tiukat. On todella hienoa, että meiltä löytyy tahtoa ja osaamista rakentaa tällaisia kohteita, kertoo Brunfeldt.

Hankkeen haasteista kysyttäessä Monto ei löydä moitittavaa rakentajasta, mutta mainitsee dokumentoinnin ja erityisesti sisämateriaalien vaatimusten mukaisuuden osoittamisen. Näiden tietojen saaminen materiaalitoimittajilta voi olla haastavaa, mutta jo muutamassa vuodessa on edistytty merkittävästi, ja vastaavien dokumenttien kysyminen yleistyy vuosi vuodelta.

— Yhteistyö sijoittajan, rakentajan ja vastuullisuuskonsultin välillä sujui hankkeessa erinomaisesti. CapManilla oli vahva tahtotila sijoittaa vastuullisiin rakennuksiin, ja Hartela toteutti rakentamisen mallikkaasti EU-taksonomian mukaisesti. Konsultti ohjasi esimerkiksi tarvittavien selvitysten osalta, Monto kuvailee.

Kolme oppia EU-taksonomian mukaisesta rakentamisesta

1. Vaikka EU-taksonomian kriteerit uudisrakentamiselle ovat tiukat, ne ovat hyvin saavutettavissa, kun jo lähtökohtaisesti lähdetään suunnittelemaan ja rakentamaan vastuullisesti ja kunnianhimoisesti. Taksonomiaa kannattaakin hyödyntää kestävyyttä edelleen kirittävänä tekijänä, eikä irrallisena vaatimusnippuna.

2. Avain toimivaan hankkeeseen on toimiva yhteistyö sijoittajan, rakentajan ja mahdollisesti konsultin välillä – tästä Hygge-hanke saakin erityistä kiitosta. Kaikki osapuolet tähtäsivät vastuullisuuden suhteen korkealle ja haasteita kohdatessa asenne oli ”Miten ratkaisemme tämän, miten jatketaan?”

3. Ilmastoriskien tarkastelu on mielenkiintoinen lisä hankkeisiin ja voi tuoda uusia näkökulmia pitkällä aikajänteellä katsoen. Tässä hankkeessa esimerkiksi mahdollisia jäähdytysratkaisuja arvioitiin riskitarkastelun perusteella

Rakennus on EU-taksonomian mukainen, kun se: 

Täyttää merkittävän edistämisen kriteerit vähintään yhdestä ympäristötavoitteesta.

Täyttää muun viiden ympäristötavoitteen DNSH-periaatteen mukaiset tekniset arviointikriteerit (DNSH = Do no significant harm).

EU-taksonomian ympäristötavoitteet

1. Ilmastonmuutoksen hillintä

2. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

3. Vesi- ja merivarojen suojeleminen

4. Kiertotalouden edistäminen

5. Ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen

6. Ekosysteemien ja biodiversiteettien suojeleminen

 

Kaikki sivun kuvat: Mika Huisman