Monen toimijan Oikeustalokortteli

Oulun oikeustalokortteli yhdistää monen eri käyttäjäryhmän vaatimukset.

Keskeiselle paikalle Oulun keskustaan valmistui vuonna 2023 kokonaiskustannuksiltaan noin 45 miljoonan euron hanke. Oikeustalokortteliin muuttivat Oulun käräjäoikeus, Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, Oulun seudun ulosottovirasto ja Syyttäjälaitoksen Oulun toimipiste. Lisäksi korttelissa hoidetaan hovioikeuden pääkäsittelyjä ja siellä toimivat myös Oikeusapu- ja edunvalvontatoimisto ja Maahanmuuttovirasto Migri. Toimistotilojen lisäksi korttelissa on asiakaspalvelutiloja sekä tuomioistuinten istuntosalitilat.

— Saman katon alle tuli siis hyvin monenlaisia tilatarpeita, Hartela Pohjois-Suomen projektipäällikkö Jann Holappa kertoo.

 

Turvallinen ja terveellinen kokonaisuus

Tilojen käyttötarkoitukset asettivat Oikeustalokorttelille epätavallisiakin vaatimuksia.

— Ääneneristys ja kulkureitit, Holappa summaa. Ääneneristävyys ja akustiikka liittyvät etenkin rakennuksen 21 saliin: käsittelysaleihin, oikeussaleihin, riitasaleihin ja sovittelusaleihin ei saa kuulua ulkopuolelta mitään. Niistä ei myöskään saa kuulua mitään ulos.

— Salit eristettiin sekä sivu- että pystysuunnassa, ja tavoitteiden saavuttaminen todennetaan akustisilla mittauksilla.

Kulkureitit puolestaan oli suunniteltava huolellisesti, sillä rakennuksen käyttäjissä on niin toimistotyöntekijöitä kuin esimerkiksi vapautensa menettäneitäkin.

Tiloja suunniteltiin yhteistyössä etenkin Oikeusministeriön ja Oulun käräjäoikeuden edustajien kanssa.

— Myös muiden käyttäjäryhmien toiveita ja mielipiteitä on pyritty huomioimaan suunnittelussa, Holappa lisää.

 

Tiimityö toi hankkeen Hartelalle

Käyttäjien toiveiden ja tarpeiden lisäksi ympäristötavoitteet vaikuttivat Oikeustalokorttelin suunnitteluun ja rakentamiseen. Rakennukseen toteutettiin esimerkiksi energian kierrätysjärjestelmä, ja vesikalusteet valittiin siten, että ne auttavat hillitsemään vedenkulutusta.

 

Oikeustalokortteliin tuli myös älykäs ja oppiva automaatiojärjestelmä ja sähköautojen latauspisteitä. Lisäksi rakennukseen toteutettiin lukuisia muita energiaa säästäviä ja ympäristötehokkuutta lisääviä toimenpiteitä, jotka omalta osaltaan mahdollistivat korkean RTS-ympäristöluokitustavoitteen saavuttamisen. Osa rakennusten kiinteistösähköstä tuotetaan aurinkoenergialla, ja Senaatti-kiinteistöt laskee rakennuksen hiilijalanjäljen.

 

Hartela toteutti hankkeen Hartela yhteistyössä Senaatti-kiinteistöt Oy:n kanssa, joka valitsi Hartelan rakentamisen palveluntuottajaksi julkisen kilpailun perusteella. Valintamenettelyyn liittyi esimerkiksi työpaja, jossa Hartelan kuusihenkisen ryhmän toimintaa arvioitiin työpäivän ajan.

— Siinä seurattiin tiimin ongelmanratkaisutaitoja ja etenkin tiimityöskentelyä, Holappa kertoo. — Saimme hyvät arviot yhteistyötaidoista, mikä varmasti edesauttoi valintaamme

Hyvässä yhteistyössä läpi haasteiden

Allianssihankkeena yhteistyössä Senaatti-Kiinteistöjen kanssa toteutettu hanke kohtasi monia haasteita; vanhan purettavan rakennuksen purku viivästyi ja siirsi projektin aloitusta kolmella kuukaudella. Lisäksi rakentamisen ajalle sattui pandemia ja Ukrainan sota, josta aiheutui häiriöitä materiaalien saatavuuteen ja aikatauluihin. Eteen tulleet haasteet ratkaistiin yhteistyössä, ja oikeustalon toiminta ja istunnot pystyttiin käynnistämään suunnitellusti 11.4.2023.

— Tämän kaltaisessa hankkeessa yllätyksiltä ei kokonaan voi välttyä, joten on aivan ensiarvoisen tärkeää, että keskusteluyhteys on toimiva ja ratkaisukeskeinen. Yhteistyö Hartelan projektiryhmän kanssa toimi alusta asti allianssin hengen mukaisesti, avoimesti ja hankkeen parhaaksi, Senaatti-kiinteistöt Oy:n Pohjois-Suomen alueen rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula kertoo.

Senaatti-kiinteistöjen tavoitteissa ympäristönäkökulmat ovat asetettu korkealle. Oulun oikeustalon teknisissä ratkaisuissa painotettiin hyviä sisäolosuhteita ja energiatehokkuutta, ja kohde saavutti RTS-ympäristöluokituksessa neljä tähteä. Käyttäjät ovat antaneet positiivista palautetta erityisesti tilojen viihtyvyydestä ja akustiikasta. Karjula alleviivaakin, että käyttäjien tarpeisiin vastaaminen on ollut tämän hankkeen yksi keskeisimmistä onnistumisen kulmakivistä.

— Käyttäjien osallistaminen suunnitteluun on äärimmäisen tärkeää. Tässä kohteessa arkkitehdit tekivät tiivistä yhteistyötä käyttäjien kanssa ja myös käyttäjien puolelta osallistuminen oli hyvin organisoitua ja aktiivista, Karjula kertoo.

Kokonaisuutena projektin lopputulos vastasi asetettuihin tavoitteisiin ja on tilat ovat saaneet positiivista kiitosta käyttäjiltään.

— Tavoitteena oli tuottaa käyttäjien tarpeisiin toimintaa tukevat, ympäristöystävälliset, turvalliset ja terveelliset tilat. Lopputulos on kokonaisuutena saanut kiitosta käyttäjiltä ja muutoinkin asetetut tavoitteet saavutettiin, Karjula summaa.

Oulun Oikeustalokortteli

  • Paikkakunta: Oulu
  • Tilaaja: Senaattikiinteistöt Oy
  • Hankemuoto: Kärkihankeallianssi
  • Rakennusaika: 11/2020 - kevät 2023
  • Laajuus: uudisosa 10718 brm2 ja peruskorjausosa 8082 brm², yhteensä 18800 brm². Tilavuus uudisosa 46740 m³ ja peruskorjausosa 26210 m³, yhteensä 72950 m³.
  • Suunnittelu tehty tietomallintamalla.
  • Käytössä RTS-ympäristöluokitus, 4 tähteä
  • Oikeustalokortteliin tulee tilat noin 400 henkilökuntaan kuuluvalle sekä asiakaspalvelutiloja ja tuomioistuinten istuntosalit.
Julkisivukuva Hartelan rakentamasta Oulun oikeustalon uudesta vaaleasta rakennuksesta.
Julkisivukuva Hartelan rakentamasta Oulun oikeustalon uudesta vaaleasta rakennuksesta.
Julkisivukuva Hartelan rakentamasta Oulun oikeustalon uudesta vaaleasta rakennuksesta.
Oulun oikeustalon salissa pintamateriaaleina on käytetty runsaasti puuta.
Oulun oikeustalon salissa pintamateriaaleina on käytetty runsaasti puuta.
Oulun oikeustalon salissa pintamateriaaleina on käytetty runsaasti puuta.
Oulun oikeustalon salissa pintamateriaaleina on käytetty runsaasti puuta.

KATSO KAIKKI KUVAT

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.