Uuden ajan opiskelijakortteli TOAS Hippos nousee Tampereen Kalevaan

Allianssimallilla toteutettavan Hippoksen rakentaminen alkoi keväällä 2021 tontilla olevan Hippos-virastotalon purkamisella. Tampereen opiskelija-asuntosäätiön TOASin historian suurin uudiskohde, TOAS Hippos ei ole vain rakennushanke vaan opiskelijakylä, joka on luotu yhdessä opiskelijoiden, korkeakoulujen ja palveluntarjoajien kanssa.

Hipposta rakennetaan yhteispelillä allianssimallilla

TOAS Hippos toteutetaan allianssimallilla, jossa mukana ovat Hartela Pirkanmaa Oy:n lisäksi TOAS, Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Granlund Tampere Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy ja allianssikonsulttina toimii Vison Oy.

Hippos-korttelin rakentaminen etenee vaiheittain ja kaikkien TOAS Hippoksen talojen on määrä olla valmiita kevääseen 2026 mennessä. Kokonaisuudessaan Hippokselle valmistuu kymmenen talon kokonaisuus, joista viisi taloa on saanut ensimmäiset asukkaansa syksyllä 2024.  

Hippoksen allianssi täyttää pian 5 vuotta. Ja myös projektin viimeisen vaiheen suorittaa allianssi loppuun.

— Allianssin välillä on koko hankkeen ajan ollut hyvä keskusteluyhteys. Haasteista huolimatta meillä on ollut vahva yhteinen tahtotila, että asiat etenevät, ja olemme oppineet paljon toisiltamme, kertoo TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

— Erityisesti tämän vuoden tiivis tahti on realisoitunut hyvin arkeen. Pitkissä projekteissa korostan hyvän yhteistyön edellytyksenä jatkuvuutta samojen kumppanien kanssa, Koski jatkaa. Kun kustannusennustamiseen on opittu, ja kohde valmistuu aikataulussa ja lähes kustannustavoitteissa, se on tietysti mahtavaa, Koski alleviivaa yhteistyön hedelmiä.

 

Kuvat: Arkkitehtitoimisto Helamaa&Heiskanen Oy / Hippos-allianssi

Tätä kaikkea Hippokselle tulee

Yhteistilat, viihtyisät pihat, kulkureitit, palvelut ja harrastustilat luovat kohtaamispisteitä ja alustaa yhteisöllisyydelle. Hippokselle on suunnitteilla mm. pysäköintihalli, päivittäistavarakauppa, päiväkoti, ravintola, kahvila, pesula-lounge, kahvila ja avoimia työskentelytiloja. Palveluja avataan vaiheittain.

Pinta-alaltaan 2,1 hehtaarin alueelle kaavoitettu kerrosala on yhteensä noin 35 000 kerrosneliömetriä, josta noin 29 000 neliömetriä on asuntorakentamista ja loput liiketilaa.

Tutustu TOAS Hippoksen hankesivuihin

Yhteisöllinen opiskelijakortteli palveluineen

TOAS Hippoksen asunnot tarjoavat monipuolisen valikoiman eri elämäntilanteisiin sopivia vaihtoehtoja: yksiöitä, kaksioita, kolmioita, uudenlaisia parviasuntoja sekä täysin uuden yhteisöyksiöiden asumismuodon. Asukkaat voivat viettää aikaa omien seinien ulkopuolella esimerkiksi pesulan yhteydessä olevassa loungessa, kuntosalilla tai yhteisissä työskentelytiloissa.

Yhteisöyksiöt ovat noin 20 m²:n kokoisia yksiöitä, joissa on yhteinen olohuone. Yhden yhteisöyksiön kokonaisuus koostuu yhdeksän asunnon ryhmästä. Jokaisessa yksiössä on oma keittiö ja kylpyhuone, mutta asukkailla on mahdollisuus viettää aikaa myös asuntojen yhteisessä olohuoneessa. Hippokselle tulee yhteensä 130 yhteisöyksiötä.

— Meille on tärkeää, että tämä kortteli elää ja toimii myös muuten, ettei nämä ole vain seiniä. Haluamme hyvien palveluiden ja monipuolisten asumisratkaisujen myötä mahdollistaa muutosta, emmekä sanella, mitä missäkin pitäisi tehdä, kertoo Kirsi Koski.

— Tämän projektin erityispiirre on, että tämä on muutakin kuin asumista, Koski jatkaa.

CLT-tilaelementeistä vähähiiliseen betoniin 

Hippoksen rakentamisessa on painotettu ekologisuutta ja puun käyttöä. Ensimmäiset neljä taloa valmistuivat asunto-osiltaan CLT-tilaelementeistä ja loput talot valmistuvat nyt vähähiilisestä betonista. Alun perin kaikkien talojen asuntokerrokset piti rakentaa CLT-tilaelementeistä, mutta materiaalitoimittajien konkurssit pakottivat muuttamaan suunnitelmia.

— Olen iloinen siitä, että vähähiilinen betoni kehittyi nopeasti varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Ympäristötavoitteet on täyttynyt ja niistä ei ole tarvinnut joustaa, kertoo Koski.

— Meille on tärkeää varmistaa rakennusten kestävä ja ympäristöystävällinen toiminta pitkällä aikavälillä, hän jatkaa.

TOAS Hippoksen rakentamisen tavoitteeksi on asetettu A-energialuokka ja RTS-ympäristöluokitusjärjestelmästä neljä tähteä. Parhaisiin tuloksiin rakennuksen elinkaaren hiilijalanjäljen osalta päästään yhdistelemällä erilaisia ratkaisuja: esimerkiksi TOAS Hippoksen A-energialuokka, järjestelmien huollettavuus ja vesikatolle tuleva aurinkosähköjärjestelmä tukevat tätä.

— Tässä hankkeessa on haluttu aidosti luoda parempia, vastuullisempia rakennuksia. Kohteessa on tehty erilaisia selvityksiä ja konkreettisia valintoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Esimerkiksi eri runkomateriaalivaihtoehtojen hiilijalanjälkiä vertailtiin, ja valinnat tehtiin sen pohjalta, kommentoi Hartelan ympäristöpäällikkö Julia Brunfeldt.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.