Hartela vuosikymmeninä

Kun Emil Hartela vuonna 1942 suunnitteli yrityksen perustamista, hän tuskin arvasi, mitä tuleman pitää. Hartelan matka on jatkunut jo kahdeksan vuosikymmentä, ja sitä ovat värittäneet yllätykset, haasteet sekä onnistumiset. Nyt tämä Emilin nimeä kantava perheyritys on yksi Suomen suurimmista rakennusyhtiöistä. Tutustu matkamme käänteisiin näillä sivuilla!


1969

Kyöstikartano

Rakennusliike M. Ylismäki Oy rakensi 60-luvun lopulla Liedon keskustassa Kyöstikartanon asumalähiötä. Se käsittää kolme osaketalo ja kolme aravalainoittetua taloa ostoskeskuksineen.

Lue lisää

1969

Rakennusosakeyhtiö Hartela 60-luvulla

60-luku oli hyvää aika Rakennusosakeyhtiö Hartelalle, ja sen toiminta oli laajentunut kaikkiin pääkaupunkiseudun kuntiin. 1960-luvun alkaessa Helsingin yksikön osuus oli noin puolet liikevaihdosta. Liikevaihto kasvoi koko 60-luvun ja vuonna 1967 yhtiöt olivat yhdessä päässeet lähes 40 miljoonan markan liikevaihtoon ja niiden taloudellinen pohja oli vakaa.

Lue lisää

1969

Fantastinen!

Ruonan yhdyskunnan rakennussuunnitelmaan kuului 17 lamellitaloa ja 7 pistetaloa. Suunnitelman oli tarkoitus toteutua vuoteen 1975 mennessä. Lamellitalo As. oy Lintupuisto valmistui näistä ensimmäisenä. Seuraavaksi rakennettiin As. Oy Lintuhaka (1969) ja 6-kerroksinen tiilijulkisivuinen pistetalo As. oy Linnunpesä. 

Lue lisää

1967

Pyhän Ristin kappeli

Hartela Rakensi Pyhän Ristin kappelin Turkuun. Kappeli valmistui vuonna 1967. Betonikappelin suunnitteli arkkitehti Pekka Pitkänen.  Kappelissa on kolme erillistä siunauskappelia.

Lue lisää

1967

1 967 asuntoa Suikkilaan

Urakoitsijat Oy ryhtyi toteuttamaan Suikkilan aluetta Turussa asuntosäästökohteena. Rahoittajana toimi Kansallis-Osake-Pankki. Rakentaminen pääsi varsinaisesti alkuun vuonna 1965 asemakaavojen valmistuttua. Alueen rakentaminen jatkui 1970-luvulle asti ja kaikkiaan Suikkilaan rakennettiin 1 967 asuntoa. Näiden lisäksi rakennettiin myös koulu ja kaksi palvelukeskusta.

Lue lisää

1966

1966

Turun yliopiston Hammaslääketieteen laitos

Turun yliopiston Hammaslääketieteen laitos näyttää työvaiheessa vesitornin alulta, mutta on valmiina pyöreiden ja suorien muotojen yhdistelmä. Laitos valmistui 1966. Nykyään rakennuksessa toimii Hammaslaboratorio Turku-Dental Oy.

Lue lisää

1965

Raision vesitorni

Hartelan ja Makrotalon muodostama työyhteenliittymä AFICO (Arab-Finn Contractors) toimi Saudi Arabiassa, Nigeriassa ja Iranissa. Yritykset työllistivät yhteensä 3 500 henkeä Suomessa ja ulkomailla.

Lue lisää

1965

Uusi Pesula Oy

Uusi Pesula Helsingissä oli suuri ja vaikea työmaa, jossa luonnonvoimatkin tuntuivat joskus olevan hanketta vastaan. Uutta pesulaa aloitettiin rakentamaan lokakuussa 1960.

Lue lisää

1963

Semera ja kivet Turun Messuilla

Oy Semera Ab perustettiin 1963, kun myös Suomessa alkoi olla kysyntää elementtirakentamiselle. Semeran omisti Urakoitsijat Oy ja Rakennusosakeyhtiö Hartela molemmat 49 % osuudella ja yritysten osakkaat loput 2 %. Toiminta aloitettiin aluksi Urakoitsijat Oy:n varastoalueella. Semera muutti vielä samana vuonna Itäharjulle, jossa sillä oli valmisbetoniasema ja kaksi 72 metriä pitkää teollisuushallia.

Lue lisää

1963

Sukupolven vaihdos

Eemil Hartela katsoi elämäntyönsä pääosin päättyneen vuonna 1963, jolloin hän luopui toimitusjohtajuudestaan. Urakoitsijat Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin 30-vuotias diplomi insinööri Jaakko Hartela. Antti Hartela jatkoi yrityksen lakiasioiden hoitamista. 

Lue lisää

1960

Emil Hartela -mitali

Emil Hartela –mitalin suunnitteli Aimo Tukiainen ja sitä on jaettu hopeisena ja pronssisena yhtiön arvostetuimmille työntekijöille. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen tunnetaan ehkä parhaiten Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaasta. Tukiaisen syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta 6.10.2017.

Lue lisää

1960

Vanhan ajan mestarit

60-luvulla Helsingin Hartelassa toimi ”vanhan ajan” mestareita, joista muistetaan esimerkiksi ”Ukko-mestari”. Hänen käsityksensä mukaan selkeä puheilmaisu koostui muutamasta kirosanasta lausetta kohti sekä kuuluvasta äänestä. 

Lue lisää

1960

Palkanmaksua 60-luvulla

Rakentamisen tekniikka oli kehittynyt nopeasti 60-luvulla, mutta eräs peruspiirre kuitenkin vielä säilyi.
Viikonlopulla työmaalla käteen annettiin ruskea palkkapussi, mikä sisälsi käteisenä viikon ansiot, piiskarahat ja hyvänmielenlisät. Pussin käteen saamisen jälkeen vanhan sanonnan mukaan sitten ”kortilla katsottiin, kenelle rahat kuuluivat”. 

Lue lisää

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.