Jallupullo, Kaiser ja mailimittari

Vilho Heinonen ja Aatos Lehtonen tapasivat Kotkassa Rakennusmestarien keskusliiton liittokokouksessa rakennusmestariyhdistyksen puheenjohtajan ja Turun Osuuskaupan rakennusmestarin. Päätettiin että he palaisivat yhdessä Turkuun Villen punaisella isolla Kaiserilla. Autolla oli paljon hevosvoimia ja Ville usein antoikin innokkaan Aatoksen ajaa autoaan.

 

Reissu alkoi Villen huoneesta. Villellä oli aina mukana muutama jallupullo ja pullo pistettiinkin kiertämään. Villellä oli tapana antaa pullo ensimmäisenä Aatokselle ja sanoa ”Ota Aatos reilusti, kun sinä joudut ajamaan autoa”. Aatos vei pullon joka kierroksella huulille, muttei todellisuudessa päästänyt jallua alas. Tämän tiesi myös Ville, joka todennäköisesti tahallaan pelästytti peukalokyytiläisiä.

 

Kun automatka alkoi, painoi Aatos Kaiserin kaasupoljinta tavallista reilummin, vaikka auton vauhti oli kaasuttamattakin melkein runsaat satakilometriä tunnissa. Takapenkillä vieraat olivat kalpeita ja pitivät oven vetimistä kiinni. Ei vauhti kuitenkaan ollut hirmuinen. Vieraille Aatos selitti, kuinka auton nopeusmittari on mailimittari ja antaa väärän luvun.

 

Perille päästiin ja Ville kiitteli matkan lopuksi Aatosta hyvästä ja rauhallisesta ajosta.

 

Lähteenä käytetty Aatoksia 70 v ajalta, Aatos Lehtonen 1994.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.