Jari: Tällä hetkellä moni yritys kuitenkin vähentää tilojaan.
Ilmari: Kyllä, ja tässä tullaan siihen, että yritykset tarvitsevat entistä enemmän niin sanottuja buffer-tiloja samasta kiinteistöstä tai lähialueilta. Eli kun toimistolla on normaalia enemmän porukkaa tai tulee muuten lyhytaikaista tilantarvetta, niin lähellä täytyy olla tukitiloja, joilla pystyy tasaamaan näitä mitoittavia hetkiä.
Jari: Se trendi on ohitse, että rakennetaan yksittäinen pääkonttori johonkin pellolle. Nyt pikemminkin siirrytään hubeihin, kampuksille tai muihin vastaaviin, joissa löytyy monipuoliset fasiliteetit ja tilojen puolesta joustovaraa molempiin suuntiin. Tällainen joustavuus sitouttaa vuokralaisia juuri siihen lokaatioon, mikä on tietysti kiinteistön omistajan kannalta hyvä asia.
Minkälainen tarve nykyään on yleiskäyttöisille neuvottelutiloille?
Ilmari: Ne ovat nousseet koko ajan suurempaan rooliin. Oleellista on se, miten tilat on varusteltu. Enää ei käy, että käyttäjä joutuu etsimään tiloista adaptereja, jotta saataisiin tietokone jollakin tavalla kiinni näyttöön. Asiat pitää olla valmiiksi ratkaistu. Yhteyksien ja valaistuksen on toimittava vaivatta, ja firman brändi tulee saada tilassa helposti näkyviin.
Jari: Tilasuunnittelussa tapahtui koronan aikana mielenkiintoinen muutos. Aiemmin neuvottelutilan keskimääräinen käyttäjämäärä oli noin 2,5 henkilöä. Nyt väkeä on kerralla läsnä huomattavasti enemmän. Pienet kinkerit on opittu pitämään etäyhteyksillä, mutta toimistolla sitten istutaan isommalla porukalla alas.
Tilasuunnittelussa tärkeä kysymys onkin nyt se, miten neuvottelutiloja mitoitetaan. Kannattaako niitä tehdä paljon omiin tiloihin, kun tilat ovat tyhjillään, jos toimistolla ei ole porukkaa. Vai olisiko parempi suosia kiinteistön yleiskäyttöisiä neuvottelutiloja, joilla on muitakin käyttäjiä?
Ilmari: Juuri näin. Eli miten käyttöaste saadaan niin ylös, että tiloista kannattaa maksaa? Nyt tullaan taas siihen, että maailma muuttuu nopeasti. Tarve saattaa olla ensi vuonna tai jopa ensi kuussa aivan eri kuin nyt. Näen, että yleisiä tiloja tulisi lähteä entistä enemmän avaamaan laajemmalle käyttäjäkunnalle.
Sama koskee pysäköintilaitoksia. Erikoinen juttu on se, että samaan aikaan kun toimitilojen määrä vähenee niin vuokralaishauissa autopaikkoja halutaan olevan yhä enemmän. Tämä liittyy siihen, että työpaikasta on tullut kohtaamispaikka, jossa halutaan olla samanaikaisesti. Eli niitä mitoittavia hetkiä, kun iso porukka on paikalla, tulee enemmän, ja sehän on työnantajan tavoitekin.
Mutta onko siinä järkeä, että toimistotalon pysäköintilaitos on täynnä kahdeksasta neljään ja sen jälkeen illat ja viikonloput tyhjänä, kun samaan aikaan alueen asukkailta puuttuu pysäköintipaikkoja? Tulevaisuuden juttu ei ehkä olekaan se, että saadaan samaan taloon paljon samantyyppistä liiketoimintaa, vaan se, että saadaan erilaisia toimijoita, joilla on erilaiset mitoittavat hetket.
Jari: Mitäpä jos sen sijaan, että olisi erikseen toimistorakennuksia ja asuinrakennuksia, niin asumisen ja työnteon paikat olisivat enemmän sekaisin? Silloin rakennuksessa ja alueella tapahtuisi jatkuvasti, ja taloon hankitut fasiliteetit olisivat enemmän tai vähemmän koko ajan käytössä, on kyse sitten hisseistä tai autopaikoista. Mä äänestäisin tällaisten hankkeiden puolesta.