Mistä kiinteistön energiatalous muodostuu?
Santeri Siren: Kiinteistön energiatalous voidaan purkaa kahteen osaan. Ensimmäisen osa koostuu kaikista niistä seikoista, jotka muodostavat kiinteistön energian tarpeen - eli siis sen, kuinka paljon kiinteistö tarvitsee lämmintä tai kylmää, jotta pystytään ylläpitämään haluttuja sisäolosuhteita. Energian tarpeeseen vaikuttavat voimakkaasti esimerkiksi rakennuksen vaipan ominaisuudet kuten lämmön eristävyys, ikkunapinta-alat, lasitusten ominaisuudet ja myös esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän lämmön talteenottojärjestelmä. Näistä siis muodostuu energian tarve.
Toinen puoli yhtälössä on energian tuotanto, jolla pyritään kompensoimaan energian tarve. Nykypäivänä tyypillisesti käytettyjä ratkaisuja ovat kaukoenergiaratkaisut kuten kaukolämpö ja kaukokylmä. Lisäksi käytetään paljon lämpöpumppuihin perustuvia lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja, joissa voidaan hyödyntää maalämpöä, ulkoilmaa tai erilaisia hukkalämpövirtoja.
Juuso Mäki: Juuri näin. Kun energiaratkaisuja päätetään, on erittäin tärkeää tehdä päätöksiä oikea-aikaisesti. Meillä rakentajilla ja suunnittelijoilla tulee olla hyvissä ajoin tiedossa ne seikat, mitä asiakas haluaa painottaa: Onko tärkeintä hiilijalanjälki, elinkaarikustannukset vai jokin muu? Kun tiedämme asiakkaan painotukset hyvissä ajoin, voimme ohjata suunnittelua oikein, jo arkkitehtisuunnittelun ja massoittelun luonnosvaiheessa.
Hybridijärjestelmät ja optimointi
Santeri: Kun hankkeiden alussa vertaillaan energiamuotoja, niin usein pöydällä ovat kaukolämpö- ja kaukokylmäratkaisut sekä erilaiset lämpöpumppuratkaisut.
Juuso: Sen sijaan, että olisi tulossa jotakin aivan uusia ratkaisua, niin alaa vievät nyt eteenpäin hybridiratkaisut, jotka perustuva olemassa olevaan tekniikkaan.
Santeri: Juurikin näin. Pitkään aikaan ei ole tullut täysin uutta teknologista ratkaisua markkinoille kaupallisesti järkevässä hintaluokassa. Usein ratkaisut pohjautuvat olemassa oleviin teknologioihin, joita sovelletaan siten, että pyritään tehostamaan rakennuksen energiankäyttöä.
Juuri nämä mainitsemasi hybridiratkaisut ovat yleisiä. Niissä pyritään kierrättämään energiaa, ottamaan talteen kaikki hukkalämpövirrat ja yhdistelemään lämpöpumppuratkaisuja kaukoenergiaan. Kohteesta riippuen on yksilöllistä, että minkälaisia hybridiratkaisuja tutkitaan.
Mikä on aurinkoenergian ja sähköakkujen rooli?
Santeri: Miten yleisesti Hartelan kiinteistöhankkeissa tehdään aurinkoenergiaratkaisuja?
Juuso: Joka hankkeessa vähintään tutkitaan ja suurimmassa osassa myös toteutetaan kiinteistökohtaisia aurinkosähköjärjestelmiä. Niiden mitoitus perustuu kesäaikaiseen sähkönkulutukseen, eli ne ovat aika pieniä voimalaitoksia.
Nyt olemme kuitenkin lähteneet tutkimaan etäaurinkovoimalaa ja olemme siinä toteutuksen kynnyksellä. Etävoimala tarkoittaa, että voidaan rakentaa kiinteistöjen omistama iso aurinkovoimala johonkin toisaalle, jossa paneelit voidaan suunnata optimaalisesti, ja sähköä on tehokkaammin saatavilla. Kiinteistöt saavat sitten tuotetun sähkön omaan käyttöönsä. On kiinnostavaa nähdä, kuinka paljon tällaiset aurinkovoimalat yleistyvät.