Tiivis yhteistyö varmistaa hankkeen onnistumisen
Rakennushankkeen onnistumisen edellytyksenä on tiivis yhteistyö rakentajan, tilaajan ja suunnittelijoiden välillä. On tärkeää, että rakentaja osallistuu suunnitteluprosessiin jo varhaisessa vaiheessa, jotta suunnitelmien käytännön toteuttamiseen voidaan edetä saumattomasti.
"Rakentajan ollessa mukana hankkeen alkumetreistä lähtien, voidaan varmistua siitä, että hankkeen aikataulu ja kustannustaso on realistinen. Ja projektin johtamisella projektin aikana varmistutaan siitä, että myös saavutetaan tavoitteet, ja tilat valmistuvat sovitussa aikataulussa ja sovitussa budjetissa", kertoo Hartelan suunnittelupäällikkö Veli-Matti Kankare.
Terveydenhuollon erityisvaatimukset rakentamiselle
Erityisesti terveydenhuollon rakennushankkeissa on monia erityisvaatimuksia, kuten hygienia ja turvallisuus. Aikainen yhteistyö takaa, että näihin haasteisiin voidaan vastata tehokkaasti.
"Rakentajan rooli korostuu joustavien ratkaisujen löytämisessä muuttuvien tarpeiden mukaan. Rakentajan varhainen osallistuminen takaa, että suunnittelussa otetaan huomioon paitsi nykyiset, myös tulevaisuuden tarpeet", Kankare kertoo.
Merkittävimmät hyödyt rakentajan osallistamisesta lähtevät siitä, että suunnittelua johdetaan ja edistetään aikataulussa ja keskitytään aina oikeisiin asioihin oikeassa hetkessä.
Erilaisia suunnittelu- ja toteutusratkaisuja vertailemalla päästään optimoituun ja haluttuun lopputulokseen lähtien hankkeen tilatehokkuudesta aina yksityiskohtaisimpiin asioihin. "Ensisijaisen tärkeää on myöskin käyttäjältä tulevat lähtötietotarpeet, että ne saadaan ajallaan ja täten hanketta edistettyä", Kankare lisää.
"Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa on hienoa olla asiakkaan kanssa heti alusta alkaen, ja nähdä ne asiakkaan toiveet ja tarpeet. Sitä kautta ymmärtää, kenelle niitä tiloja suunnitellaan ja rakennetaan, ja sitoudutaan hankkeeseen entisestään", Kankare tiivistää.