10 syytä, miksi uudiskohteen ostaminen on yhä järkevää

13.03.2023

Uudiskohteen ostaminen tarjoaa huoletonta ja toimivaa arkea. Asiantuntijat kertovat, miksi uudiskohteen ostaminen on yhä luotettavaa ja turvallista.

 

“Uudiskohteen ostaminen tarjoaa huoletonta asumista. Uudiskohde poistaa yhden ennakoimattoman riskin pois elämästä, kun ei tarvitse miettiä, milloin tulee seuraava remontti tai onko koti energiatehokas”, kiteyttää OP Uusimaan myyntijohtaja Aapeli Laitinen uudiskohteen etuja.

 

Laitisen lisäksi Hartelan maanhankinnan ja asuntokehityksen johtaja Johanna Palosaari sekä OP Koti Uusimaan asiakkuuspäällikkö Mikko Piitulainen listaavat syitä, miksi uudiskohteen ostaminen on edelleen hyvä ja turvallinen valinta haastavassa ja murroksessa olevassa asuntomarkkinassa.

 

10 syytä, miksi uudiskohteen ostaminen kannattaa

 

1. Uudiskohteen ostaminen on turvallista

 

Mikko Piitulainen kertoo, että uudiskohteen rakentaminen on hyvin valvottua ja säädeltyä. Rakentamisvaiheet dokumentoidaan huolellisesti. Suomessa ostajan turvana on myös lakisääteinen ja pitkälle viety RS-suojajärjestelmä.

 

2. Ei suuria remontteja, ei yllätyksiä

 

Suuret remontit mietityttävät inflaation kasvaessa. Piitulainen huomauttaa, että vanhoissa taloissa normaalin kunnossapitosuunnitelman lisäksi yllättäviäkin remontteja voi tulla, jolloin kuukausittaiset kustannukset nousevat korjauslainojen myötä. Uudiskohteissa suuria korjauksia kiinteistössä tai remontteja huoneistoissa ei ole vuosiin näköpiirissä. 

 

3. Energiatehokkuus näkyy kaikissa valinnoissa

 

Energiakriisin myötä energiatehokkaat uudiskohteet ovat luotettava valinta. Energialuokka on hyvä, vanhoja taloja parempi. Uudiskohteissa on maltillisemmat lämmityskustannukset ja koska huoneistokoot on optimoitu hyvin, ylimääräisiä neliöitä ei lämmitetä. Talotekniikka on kehittyneempää, ja kohteissa on esimerkiksi koneellinen ilmanvaihto ja usein lämmöntalteenotto, energiataloudellinen valaistus, energiatehokkaat kodinkoneet, vähän vettä kuluttavat vesikalusteet sekä mahdollisesti huoneistokohtainen vesimittari, josta voi seurata vedenkulutusta.

 

Kuva Hartelan keittiöstä, jossa lapsi ja äiti lajittelee pahvia

4. Ekologisuus otetaan jo suunnitteluvaiheessa huomioon

 

Johanna Palosaaren mukaan vastuullisuus on koko ajan suuremmassa roolissa asuntoa ostettaessa.

 

“Hartelalla vastuullisuus näkyy jo tontin valinnassa, kun esimerkiksi selvitämme julkisten liikenneyhteyksien toimivuutta alueella. Lisäksi meillä on tavoitteet rakennusten hiilijalanjäljille ja kehitämme koko ajan vähähiilisempiä ratkaisuja. Tutkimme parhaillaan mm. vihreämmän betonin käyttöä rakentamisessa sekä kaiken kaikkiaan materiaalien käytön pienentämistä.

 

Esimerkkinä vähähiilisestä ratkaisusta Palosaari antaa Helsingin Verkkosaaren viherkorttelin, jossa tullaan panostamaan erityisesti esimerkiksi rakennuksen energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian ratkaisuihin.

 

5. Yhteiskäyttötilat tarjoavat lisäneliöitä oman kodin ulkopuolella

 

Asukkaiden yhteiskäyttötilat laajentavat kotia. Niissä voi taloyhtiöstä riippuen kuntoilla, tehdä etätöitä, järjestää perhejuhlia, saunoa ja pyykätä. Lisäksi taloyhtiöiden pihoilta löytyy pääsääntöisesti niin oleskelu- kuin leikkialueet.

“Oman kodin toimintoja saa näin siirrettyä seinien sisäpuolelta pois mutta kuitenkin lähelle. Se helpottaa arkea ja näin oman kodin neliöitä voi optimoida paremmin”, Palosaari sanoo.

 

Avarat ja esteettömät varastotilat helpottavat mm. ulkoiluvälineiden säilytystä. Polkupyörille on usein nykyaikaisia rungoista kiinnitettäviä telineitä. Osassa taloyhtiöistä on myös erillinen tila lastenvaunujen säilytykselle.

 

6. Toimiva arki kotona

 

Palosaaren mukaan koronapandemian vaikutukset näkyvät yhä uutta kotia ostettaessa. Arjessa arvostetaan entistä enemmän toimivuutta ja muunneltavuutta, jota uudiskohteen ostaminen tarjoaa. Hyvien pohjaratkaisujen vuoksi esimerkiksi etätyötila on helpompi järjestää omaan kotiin.

Hartela kodin etätyöpiste

7. Esteettömyys helpottaa arkea

 

Uudiskohteissa pääsee liikkumaan esteettömästi kaikkiin tiloihin. Hissit helpottavat arkea lastenrattailla tai pyörätuolilla liikkuessa. Esteettömyys huomioi helpon liikkumisen myös asunnoissa. Oviaukkojen mitoitus, kylpyhuonetilat ja väljät eteis- ja keittiötilat mahdollistavat mm. pyörätuolilla liikkumisen. Kulku on myös yleensä esteetön yleisiin varastotiloihin.

 

8. Mukavuudet huomioitu

 

Uudiskohteet ovat hyvin varusteltuja ja kaikki tarvittavat arjen mukavuudet, kuten uudet kodinkoneet ja kiintokalusteet, nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat, hyvä ilmanvaihto ja hyvä äänieristys, on huomioitu. Tyypillisesti lasitetut parvekkeet toimivat asunnon jatkeina. 

 

9. Asunnon arvo säilyy

 

Vaikka markkina on nyt murroksessa, asunnon omistaminen hyvällä sijainnilla on pitkällä aikavälillä kannattavaa.

 

Hartela rakentaa suosituille alueille ja kehittyviin kasvukeskuksiin. Hyvä sijainti, jossa on toimivat liikenneyhteydet, julkinen liikenne ja tärkeimmät palvelut lähellä, ylläpitävät asuinalueen kiinnostavuutta. 

 

Lisäksi uudiskohteessa on nykyaikaisia ratkaisuja, kuten nykyaikaista talotekniikkaa, energiatehokkaita ratkaisuja, yhteiskäyttötiloja, toimivat pohjaratkaisut, joissa esteettömyys on huomioitu. Myöskään isoja remontteja ei ole tulossa.

 

Näiden seikkojen vuoksi uudiskohteen arvo säilyy ja voi vaikka nousta.

 

10. Yhtiölainalla kiinni omaan asuntoon

 

Laitinen kertoo, että yhtiölainan avulla uudiskohteeseen pääsee aika kohtuullisella summalla kiinni. Toki on tärkeää muistaa laskea henkilökohtaisen lainan ja yhtiölainan kokonaiskustannukset, mahdollisen vuokratontin kustannukset sekä hoitovastikkeet ja arvioida sitten oman talouden kantokyky.

 

Asunnon ostajalla on myös mahdollisuus maksaa henkilökohtaisella pankkilainalla pois yhtiölainaa, mikä tuo mahdollisuuden räätälöidä koko asuntolainaa omiin tarpeisiin sopivammaksi esimerkiksi korkosuojaamisen tai lyhennysvapaiden avulla.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.