Asunto Oy Oulun Satakielessä asut aivan Karjasillan kulmalla

12.07.2021

– Aamuu! Apilaa! Muurikkii! Mansikkiii!
Kutsuhuudot kaikuivat Karjasillan kulmilla, kun oululaiset huhuilivat lehmiään lypsylle yhteisiltä laidunmailta. Keskustan kupeessa olevan Höyhtyän suuralueen historiaan kirjoitetaan nyt uusi luku. Asunto Oy Oulun Satakieli sulautuu osaksi alueen kerroksellista rakennusperinnettä: aikaisemmin samalla tontilla oli Karjasillan koulu. Oman värinsä alueelle tuovat myös Höyhtyän selvaakitalot ja Uki Heikkisen suunnittelema, vuonna 1964 valmistunut Höyhtyän ostoskeskus – Oulun ensimmäinen, muuten.

 

– Satakielen ja koko korttelin suunnittelussa on kunnioitettu alueen henkeä. Yhtenä innoittajana on tuttu maamerkki, Karjasillan kirkko. Satakielen konstailemattomat ja selkeät muodot, lämmin punatiili ja harjakatot sopivat hyvin maisemaan. Karjasillan Kulman tunnistaa nykyajan rakentamiseksi, mutta samalla se sopeutuu olemassa olevaan ympäristöön ja on osa rikasta rakennuskerrostumaa, arkkitehti Janne Pihlajaniemi valottaa suunnittelun taustoja.

 

Korttelista kasvaa kiinnostava, yhteisöllisyyteen vahvasti luottava kortteli turvallisine leikki- ja yhteispihoineen. Sen läpi kulkee kevyen liikenteen Puhti-bulevardi, ja lähellä ovat sekä monipuoliset palvelut että luonto.

 

Patsastelua

Ihan lähellä, Yrjo Kallisen puistossa, on ihailtavissa Tauno Seppäsen pronssiveistos Kevätmyrskyä. Seppänen muuten työskenteli ennen kokopäiväistä taiteilijan työtään karjanhoitajana.

 

Jannella on Karjasillan alueeseen myös henkilökohtainen suhde. Hän on asunut näillä nurkin lähes koko ikänsä.

 

– Historian tunteminen on tärkeää, vaikka toki talot ovat oman aikansa ja tulevaisuuden kuvia. Koko kaaren – suunnittelun, rakentamisen ja sisätilaratkaisujen – johtoajatuksena on pitkäikäisyys. Emme toteuta hetken muotioikkuja, vaan teemme ihmisille ajattomia koteja. On tärkeää, että asunnot soveltuvat erilaisiin tilanteisiin, erilaisiin tarpeisiin. Siksi luotamme hyviksi havaittuihin mitoitus- ja tilaratkaisuihin.

 

Janne nostaa esille yhden suunnittelun suosikkinsa.

 

– Lähes kaikissa kodeissa on reilunkokoiset ulko-oleskelutilat. Parveke on yksilöllisesti hyödynnettävä lisähuone, joka lisää asumismukavuutta huomattavasti.

Asumismukavuus viritetty huippuunsa

– Satakieli on oivallinen ratkaisu, jos kaipaa huoletonta kaupunkiasumista viihtyisässä ympäristössä.

Asut ilman remonttihuolia, pihatöistä tai lumenluonnistakaan ei tarvitse murehtia, kertoo Hartelan myyntipäällikkö Minna Marjeta.

Rakentamisessa on otettu tulevaisuuden tarpeet vahvasti huomioon. Satakielessä toteutetaan monia ympäristöystävällisiä ja asumisviihtyvyyttä tukevia ekologisia ja älykkäitä ratkaisuja.

 

– Oma alue-energiajärjestelmä tuottaa lämpö- ja viilennysenergiaa asukkaittensa käyttöön. Lisäksi asuntoihin tulee muun muassa nopea laajakaista ja digitaalinen lukitus. Asukkaat voivat seurata oman asuntonsa lämpötilaa, vedenkulutusta ja ilmanvaihtoa omalla älypuhelimella, Minna vinkkaa.

 

Asukkaat arvostavat asuntojen ihanteellista sisälämpötilaa.

 

– Talvella ei palella eikä helteillä hikoilla. Lattialämmitys on miellyttävä jalan alla kylminä pakkaspäivinä ja kesäkuumalla elämistä helpottaa viilennys, Minna jatkaa.

 

Vanha myytti kerrostalojen äänistä saa huutia.

 

– Melua ei tarvitse pelätä: desibeliovet, lasitetut parvekkeet ja askeläänieristeet kerrosten välissä hiljentävät äänet tehokkaasti. Hyvin rakennetussa kerrostalossa naapurin vessa- ja suihkukäynnit eivät tule koko talon tietoon.

Luonnoskuva Asunto Oy Oulun Satakielen olohuoneesta

Ihanteellinen sijainti, luonto ja palvelut lähellä

Oululaiset ovat tunnettuja aktiivisesta arkiliikunnastaan. Esimerkiksi pyöräily on suosittua kautta vuoden. Pyöräteiden hoidosta huolehditaan ja uusia reittejä tehdään, viimeksi valmistui uusi Mäntyläbaana. Satakielen naapurissa ovat muun muassa Lintulan ja Raksilan liikunta-alueet.

 

– Meiltä on hyvät kävely- ja polkupyöräyhteydet kaikkiin suuntiin. Lähde vaikka Kahden järven reitille tai ihailemaan Pyykösjärven kauniita maisemia.


Keskustaan on kilometrin verran matkaa. Karjasillanpuiston tuntumassa sijaitsevat myös Oulun musiikkikeskus, Madetojan musiikkilukio sekä rautatie- ja linja-autoasema.

 

Taloyhtiön auto yhteiskäytössä

Sisäpihan pihakannen alla on asukkaiden pysäköintihalli. Lukitussa hallissa autot ovat turvassa ja säältä suojassa, autopaikoilla on myös lämmitystolpat. Lisäksi tarjolla on lämpimiä autotalleja ja mahdollisuus sähköautojen lataukseen. Pyöräilijöitä palvelee pihakatos ja hyvät sisäpyöräsuojat.

 

– Yksi selvä valtti on taloyhtiön asukkaiden käytössä oleva henkilöauto. Tämä on herättänyt erittäin paljon kiinnostusta. Se tarjoaa hyvän mahdollisuuden esimerkiksi luopua perheen kakkoautosta tai aloittaa uuden ekologisen elämäntavan luopumalla omasta autosta jopa kokonaan, Minna kertoo.

Juuri sinun näköisesi koti

Kun ostat Satakielestä asunnon rakentamisen alkuvaiheessa, voit vaikuttaa asuntosi pintamateriaaleihin ja halutessasi myös tilata erilaisia lisä- tai muutostöitä.

 

Hartelan asunnon ostajana sinulla on käytössäsi Oma Hartela -palvelu. Palvelussa pääset suunnittelemaan uuden kotisi sisustusta. Se antaa myös tietoa rakentamisen edistymisestä ja muista ajankohtaisista asioista.

Pitkä historia elää alueen nimissä

Satakieli sijaitsee – nimensä mukaisesti – aivan Karjasillan Kulmalla. Alue on hyvä esimerkki eri vuosikymmenien rakentamisen sulautumisesta linjakkaasti toisiinsa. 1940-luvulla tehtiin ruotsalaistaloja, sotien jälkeen hartiapankilla rintamamiestaloja. Seuraavina vuosikymmeninä alue laajeni länsilaidalle, jonne kaavoitettiin kerrostaloja.

 

Historia elää myös kadunnimissä. Ruotsalais- ja rintamamiestalot rakennettiin taisteluista kertoville kaduille, kuten Summantielle, Raatteentielle, Kollaantielle ja Taipaleentielle. Toki tätä vanhempaakin aikaa muistetaan kadunnimissä, esimerkkinä Hakakatu.

 

Tiesitkö? Satakielikoiraan lumoava lemmenlaulu voi koostua jopa 23 eri teemasta. Satakieli ei – toisin kuin moni muu laji – matki toisia, vaan loihtii oman laulunsa.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.