”Olemme 80 vuodessa oppineet paljon siitä, mitä suomalaiset tarvitsevat tehdessään elämänsä suurinta hankintaa”

25.05.2022

Jos rakentaa suomalaisille koteja 80 vuotta, oppii paljon paitsi suunnittelusta ja rakentamisesta, myös suomalaisten tavasta asua ja hankkia koteja. Siitä kokemuksesta Hartela ammentaa ja kulkee nyt asunnonostajan rinnalla pitkän polun ensimmäisistä oman kodin haaveista luotettavan ja kestävän asunnon ylläpitoon. Asiakkuusjohtaja Hanne Miettinen kertoo, mitä uudiskohteilta ja asumiselta tällä hetkellä odotetaan.

 

Hartela on suomalainen perheyritys, joka juhlii tänä vuonna 80-vuotista rakentamisen taivaltaan. Rakentamisen trendit, määräykset ja materiaalit ovat ehtineet vuosikymmenten aikana muuttua, mutta niin ovat myös kodin ostajien toiveet ja unelmat.

 

Kun Hartela 1940-luvulla rakensi ensimmäistä asuinrakennustaan Onnilinnaa Turun Tiilentekijänkadulle, eivät tulevat asukkaat nähneet uuden kotinsa 3D-kuvia tai klikkailleet netissä uuden kotinsa kaluste- ja laattavalintoja.

 

–  Tyylit ja sisustusmateriaalit ovat vaihtuneet paljonkin, asuntopohjat ovat myös muokkautuneet vuosikymmenten saatossa. Yksi asia ei ole muuttunut: ihmiset arvostavat edelleen hyvää henkilökohtaisia asiakaspalvelua. Voinkin ylpeänä todeta, että sen me osaamme. NPS-lukummekin on yli 70, kun kohde on valmistunut, sanoo Hartelan asiakkuusjohtaja Hanne Miettinen.

 

Rakentaja on kodin hankkimisen tukena koko matkan

 

Kun sama toimija on mukana asuinrakentamisessa 80 vuotta, hioutuvat tavat palvella kodinostajaa juuri niiden tarpeiden mukaan, jotka suomalaisille ovat tärkeitä.

 

–  Asiakkaamme arvostavat suuresti tarjoamaamme henkilökohtaista palvelua ja sitä, että otamme asiakkaidemme toiveet huomioon. Uudiskohdetta ostettaessa tärkeä vaihe on se, kun voi itse valita kaapit ja laatat esimerkiksi tulevaan keittiöönsä. Hartelassa panostetaan asiakkaiden toiveita vastaaviin materiaalivaihtoehtoihin. Valinnassa auttavat sisustuskoordinaattorit. 

 

Jokaiselle asunnon ostajalle Hartela nimeää jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa yhteyshenkilön, joka auttaa materiaalivalinnoissa, kertoo hankkeen edistymisestä kuukausittain ja vastaa asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin.

Sen lisäksi, että ihmiset saavat nykyään vaikuttaa oman kotinsa yksilöllisiin ratkaisuihin ja materiaaleihin aiempaa enemmän, arvostetaan asunnon hankkimisen prosessissa myös helppoutta.

 

– Helppous ja huoleton elämä korostuvat uudiskohteiden ostajien toiveissa. Uudessa kodissa ei tarvitse huolehtia remonteista tai varautua vastikkeen suureen nousuun, Hanne Miettinen sanoo.

Äiti leikkii lapsen kanssa Hartelan rakentamassa kodissa

Asiakaspalautteet ovat uusien kotien suunnittelun pohjana

 

Tieto suomalaiset asumisten toiveista ei perustu vain yksittäisiin kohtaamisiin ja keskusteluihin. Hartela on jo pitkään kerännyt ja koostanut asunnon hankkimista suunnittelevien toiveita ja ajatuksia pohjaksi uusien alueiden ja kohteiden suunnitteluun.

 

Uusilla asuinalueilla toteutetaan kyselyt, joiden avulla kartoitetaan tulevien asukkaiden tarpeita. Sen lisäksi jo asunnon ostaneilta kerätään systemaattisesti asiakaspalautetta muuton jälkeen, jolloin saadaan kehitysideoita jatkoon. Nämä tiedot määrittävät alueiden ja asuntojen toiminnallisuuden, materiaalien ja palveluiden suunnittelua.

 

– Yksittäisissä kohteissa haastattelut ja kyselyt ovat vaikuttaneet esimerkiksi perheasuntojen määrään tai säilytystilojen lisäämiseen ja yhteistilojen suunnitteluun, Miettinen kertoo.

 

– Uudiskohteissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla on yhteistiloja, joiden suunnitteluun olemme panostaneet. Tulevat asiakkaat ovat päässeet vaikuttamaan myös lopputulokseen, sillä tilathan tulevat heidän käyttöönsä ja asukkaiden mielipide on meille tärkeä.

 

– Yksi parhaita palautteita on ollut, kun kuulin erään pariskunnan viettäneen häitään rakentamamme talon yhteistilassa, Hanne Miettinen kertoo.

 

Sijainti on kestokriteeri, jo 40-luvulla haluttiin asua mukavasti ja rauhallisesti kaupungin ytimessä

 

Yksi asia asunnon ostajien toiveissa ei muutu: Asunnon sijainti on säilynyt läpi vuosikymmenten yhtenä tärkeimmistä valintakriteereistä. Hartela on rakentanut eri vuosikymmeninä kokonaisia alueita. 1960-luvulla tehtiin Helsingin Myllypuroa ja 1970-luvulla Vantaan Koivukylää. Turun keskustan kupeessa sijaitsevan Pohjolan alueen rakentaminen aloitettiin Hartelan Paratiisitien taloista vuonna 1986.

 

– Lähihistoriasta nostaisin Espoon Painiityn, jonka olemme rakentaneet kokonaan. Alue on pientalovaltainen ja lapsiperheiden suosiossa. Tulin Hartelaan töihin vuonna 2014, jolloin alueelle oli rakennettu jo muutamia taloyhtiöitä ja juuri kohta valmistuu viimeinen yhtiö kyseiselle alueelle. On huikeaa, kun saamme olla mukana jättämässä jälkemme historiaan, Hanne Miettinen sanoo.

 

– Periaatteena on ollut, että rakennamme vain parhaille paikoille. Harkitsemme tonttiostoksia tarkkaan, suunnittelemme asunnot kohderyhmän mukaan ja kartoitamme etukäteen potentiaaliset ostajat.

 

Viime vuosina sijainnin merkitys on vain korostunut osana vihreitä valintoja. Uudiskohteet tehdään sinne, missä palvelut ovat joko aivan lähellä tai ne ovat helposti saavutettavissa hyvien kevyen liikenteen tai julkisen liikenteen yhteyksien ansiosta.

 

Vastuullisesti rakentamalla kodin arvo säilyy

 

– Tärkein arvomme on rakentaa ammattitaidolla ja ihmisläheisesti. Olemme 80 vuodessa oppineet, ja haluamme oppia lisää siitä, mitä suomalaiset tarvitsevat tehdessään elämänsä suurinta hankintaa. Asiakkailta saatu tieto on meille aina tärkeää, kun suuntaamme katseemme ennakkoluulottomasti tulevaan.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.