Älykkäitä ratkaisuja Karjasillan Kulmassa

Rakennamme Oulun Karjasiltaan 11 kerrostaloa, joiden ainutlaatuinen ja ekologinen energiajärjestelmä parantaa asumisen viihtyvyyttä. 

  

Oulun Höyhtyän kaupunginosaan kuuluva Karjasilta ei ole kuin mikä tahansa asuinalue: jälleenrakennuskauden pientaloalueeksi se on harvinaislaatuisen laaja ja yhtenäinen. Siellä myös viihdytään — perinteikäs Karjasilta on äänestetty vuonna 2009 Suomen parhaaksi alueeksi asua. 

 

Tänne, kirjaimellisesti Karjasillan kulmaan, Hartela rakentaa 11 uutta kerrostaloa ja maanalaisen autohallin. Lintulammentien varrella sijaitsevalla tontilla sijaitsi aiemmin alueen oma yläaste, koulun pihaa ja metsikköä. 

 

Nykyään koulurakennus ei toimi enää kouluna. Sen Hartela saneeraa toimitilakäyttöön. 

 

— Kansankielellä sitä kutsutaan Lasinavetaksi. Nimi on kuvaava, sillä valtavat ikkunat jatkuvat alakattotasoon asti. Rakennus on suojeltava, ja peruskorjaamme siitä samannäköisen kuin se olikin, Hartela Pohjois-Suomen projektipäällikkö Jann Holappa kertoo. 

 

Energiaratkaisu lämmittää talot ekologisesti 

 

Kaikkien Karjasillan Kulman rakennusten lämmitys ja viilennys toteutetaan älykkäällä energiajärjestelmällä, jota Hartela on kehittänyt Karjasillan Kulmaan sopivaksi yhdessä Oulun Energia Oy:n kanssa. 

 

— Asuinrakennusten kohdalla ja tässä laajuudessaan järjestelmää ei tietääkseni ole hyödynnetty koskaan aiemmin, Jann Holappa sanoo. Energiajärjestelmässä lämpöpumppujen avulla otetaan talteen se kaukolämmön paluulinjan energia, joka aiemmin jäi kokonaan hyödyntämättä. Kesällä lämpöpumpuilla puolestaan tuotetaan viilennysenergia. Oheistuotteena syntyvä lauhde-energia käytetään esimerkiksi alueen lämpimän käyttöveden valmistamiseen. 

 

Asunnoissa jokainen voi itse säätää omaa ilmanvaihtokonettaan ja lattialämmitystä. Huoneistokohtaisen olosuhdejärjestelmän avulla voi seurata myös omaa käyttöveden kulutusta. 

 

— Tämä parantaa viihtyvyyttä, mutta onhan hukkaenergialla lämmittäminen myös melkoinen ilmastoteko! 

  

Innovaatioilla asumisen suunnannäyttäjäksi 

 

Kestävän kehityksen arvot lävistävät Karjasillan Kulman suunnittelua, ja päätösten pohjaksi tarvitaan tietoa.  

 

— Siksi laskimme alueen ensimmäisen talon eli As Oy Oulun Satakielen hiilijalanjäljen. 

 

Rakentamisprojektin yhteydessä toimii Business Lab, jossa pyritään synnyttämään uusia asumiseen ja palveluliiketoimintaan liittyviä innovaatioita. 

 

— Karjasillan Kulmaan on mahdollista ottaa käyttöön muun muassa alueen yhteinen data-alusta, Platform of Trust, projektipäällikkö Holappa lisää. 

 

Jo nyt tiedetään, että alueelle suunnitellaan energiatehokas, älykäs valaistus. Karjasillan Kulman poikki kulkevalle Puhtibulevardille rakennetaan 5G-verkko alueen asukkaiden yhteiseen käyttöön, ja autohalliin tulee vuorottaispysäköintipaikkoja ja yhteiskäyttöautoja.

— Kaikella tällä on yksi tavoite. Haluamme entisestään parantaa asumisen laatua, laskea asumisen kustannuksia ja etsiä asukkaille uudenlaista yhteisöllisyyttä, Holappa summaa. 


Karjasilta lyhyesti:

 

 • Paikkakunta: Oulu 
 • Rakennusaika: Tontinluovutuskilpailun voitto vuonna 2014, kehitysvaihe 2014-2019, toteutusvaihe 2020-2030 
 • Hankemuoto: KVR-urakka ja omaperusteisia asuinkerrostalokohteita 
 • Laajuus: liikerakentamista 3700kem², asuinrakentamista 36400 kem² ja 231 paikkainen autohalli. 
 • Suunnittelu tehdään tietomallintamalla. 

Asunto Oy Oulun Satakieli

 • Paikkakunta: Oulu
 • Rakennusaika: 5/2021 – 07/2022
 • Hankemuoto: Hartelan omaperustainen RS-kohde
 • Laajuus: 3251,5 kem², 11303 m³, asuntoja 53 kpl
 • Erikoisuudet: yhteiskäyttöinen korttelipiha, piha-alueen älykäs valaistusratkaisu, alue-energiajärjestelmä, huoneistokohtainen viilennys, huoneistojen olosuhdehallinta, yhteiskäyttöauto.

Asunto Oy Oulun Punarinta

 • Paikkakunta: Oulu
 • Rakennusaika: 12/2020 – 04/2022
 • Hankemuoto: KVR
 • Laajuus: 5162 kem², 18985 m³, asuntoja 78 kpl
 • Erikoisuudet: yhteiskäyttöinen korttelipiha, piha-alueen älykäs valaistusratkaisu, alue-energiajärjestelmä, yhteiskäyttöauto, Kohteessa noin puolet avustavan asumisen asuntoja (toinen rappu), katolla aurinkopaneelit, aluetta palveleva asukastupa, sähköisten liikunta-apuvälineiden lataushuone, erillinen pesutupa kuivaushuoneineen.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.