Vihreät valinnat Hartelan kodeissa

Vihreiden valintojen tekeminen on tärkeää meillä Hartelassa oman toimintamme ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Nämä valinnat ja teot heijastuvat myös rakentamiimme asuntoihin eli sinun kotiisi eri tavoin.

 

Vihreämpien ja ekologisempien valintojen tekeminen on tänä päivänä kenties tärkeämpää kuin koskaan aiemmin meille kaikille. Haluamme osallistua näiden valintojen tekemiseen ja mahdollistaa ne myös asukkaillemme. Siksi kaikista omaperusteisista kohteistamme löytyy useita ratkaisuja, jotka tukevat ekologisempaa asumista.

 

Tutustu Hartelan valikoimaan vihreistä valinnoista. Huomioithan, että kaikki asiat eivät toteudu yksittäisessä kohteessa. Jokaisen asuntokohteemme sivustolta löydät taloyhtiökohtaiset tiedot.

Tutustu myös, miten vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyvät kaikessa toiminnassamme.

 

Vihreitä valintoja suunnitteluvaiheessa

Valitsemme rakennettavat tontit huolellisesti erinomaisten julkisten ja kevyen liikenteen yhteyksien sekä palveluiden läheisyydestä.

 

Laskemme hiilijalanjäljen kaikista kuluttajille myytävistä asuntokohteistamme. Mitä enemmän dataa saamme, sitä paremmin voimme ottaa huomioon ja optimoida kaikki seikat, joilla hiilijalanjälkeämme voidaan pienentää.

 

Energiajärjestelmät valitaan kohteisiimme kestävää kehitystä tukien​. Energiankulutus on merkittävä osa rakentamisen ja rakennusten ympäristövaikutuksista ja siksi pyrimme pitämään E-luvut pienempinä eli parempina kuin määräykset vaativat tällä hetkellä. Rakennusten energiankulutus aiheutuu käytönaikaisesta lämmityksestä, mahdollisesta jäähdytyksestä sekä rakennuksessa olevien sähkölaitteiden ja valaistuksen energiankäytöstä. Huoneistokohtaiset ilmanvaihtolaitteet mahdollistavat korkeatasoisen lämmöntalteenoton ja energiatehokkuuden.

Vihreitä valintoja rakennusvaiheessa

Rakentamisen aikaista hiilijalanjälkeä hillitään muun muassa kierrättämällä rakennusjätteet tehokkaasti (kierrätysaste vähintään 70 %) ja vähentämällä materiaalihukkaa. Tavoitteenamme on, että saamme vähennettyä jäljelle jäävän rakennusjätteen määrän 18 %:iin.

Työmaillamme käytetään vain CO2-vapaata, päästötöntä sähköä. Hartela tekee päästöttömän sähkösopimuksen myös kiinteistösähköstä omaperustaisissa kohteissamme.

Vihreitä valintoja asumisessa

Huomioimme kohteissamme arjen kestävät tavat liikkua. Pääsääntöisesti kaikkiin uusiin kiinteistöihin tulee sähköautojen latauspisteet tai varaus latauspisteen asentamiseksi myöhemmin. Joissain mahdollistamme myös taloyhtiön yhteiskäyttöauton.

 

Sisällä asunnossa suihkujen virtaaman voi vaihtaa eko-asennolle, mikä helpottaa vedenkulutuksen hillitsemistä. Asuntokohtainen olosuhdeseuranta mahdollistaa asunnon lämpötilan, vedenkulutuksen, ja ilmanvaihdon seurannan älypuhelimella. Voit myös varmistaa, ettei kotiisi jää sähkölaitteita päälle sovelluksen kotona/poissa-valinnan avulla.

 

Yleisten tilojen ja asuntojen valaistus on toteutettu energiatehokkailla LED-valaisimilla.

 

Taloyhtiöissä voi kohteesta riippuen olla erilaisia yhteiskäyttötiloja, kuten saunatila, pesula, kerhotila tai grillikatos.

 

Piha-alueilla voi kasvattaa istutuslaatikoissa yhdessä yrttejä, marjoja tai kasviksia. Joissain kohteissa olemme rakentaneet viihtyisän viherkaton. Maksaruohokatto tuo vehreyttä kaupunkikuvaan, eristää lämpöä talvella, viilentää kesällä sekä miellyttää asukkaiden silmää.

Pariskunta viettämässä aikaa Hartelan uudiskohteen parvekkeella

Asukkaana voit tehdä vihreitä valintoja myös arjessa

 

Tarkkaile käyttövettä

Pienempi lämpimän veden kulutus vähentää myös käyttöveden lämmitysenergian tarvetta.

 

Valitse vihreä sähkö

Voit hillitä sähkönkulutusta karsimalla valaistuksen ja sähkölaitteiden turhaa käyttöä. Sähkösopimusta tehdessä on hyvä kiinnittää huomiota siihen, miten sähkö on tuotettu ja miten sitä voi seurata.

 

Lajittele jätteet

Kun lajittelet jätteet hyvin, mahdollistat niiden hyödyntämisen uudelleen. Lasi, metalli, kartonki, muovi ja biojäte kannattaa erotella sekajätteestä ja kierrättää.

Suosi kevyttä liikennettä
Lyhyempien matkojen kohdalla suosi kevyttä tai julkista liikennettä, joka tarjoaa oivan mahdollisuuden vähentää oman liikkumisensa päästöjä. 

 

Suosi julkisia oman auton sijaan

Juna-asema sekä bussipysäkki sijaitsevat aivan talon kupeessa, ja Raide-Jokeri tekee jatkossa liikkumisesta entistäkin sujuvampaa. Kun yhtiössä on vielä yhteiskäyttöauto, tarvitseeko omaa autoa lainkaan?

 

Optimoi lämmitystä

Voit vaikuttaa asuntosi kuluttaman lämmitysenergian määrään. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella vähentää lämmitysenergian kulutusta noin 5 %.

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.