Kannattaako nyt ostaa asunto?

20.03.2023

Korot nousevat, inflaatio jyllää, energiakriisi koettelee. Moni miettii, kannattaako nyt ostaa asunto. Lue, mitä asiantuntijat vastaavat.

 

Moni miettii, kannattaako nyt ostaa asunto. Korot ovat ampaisseet lyhyessä ajassa kovaan nousuun, inflaatio jyllää ja kaikki kulut kasvavat. Energiakriisi aiheuttaa huolta ja koettelee kotitalouksia. Miten näin epävarmana aikana voisi lähteä asuntokaupoille?

 

Kysyimme näkemystä OP Koti Uusimaan asiakkuuspäällikkö Mikko Piitulaiselta ja OP Uusimaan myyntijohtaja Aapeli Laitiselta.

 

Kannattaako nyt ostaa asunto?

 

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että oman kodin ostaminen on aina järkevä sijoitus. Oman kodin ostaminen on tyypillisesti järkevä sijoitus nykyisessäkin markkinatilanteessa pitkällä aikavälillä.

 

“Asuntoa ostettaessa taustalla on yleensä tarve, joka harvemmin häviää. Jos asuu vuokralla, oma tilanne ei vuokralla asumalla välttämättä muutu. Mikäli päättää nyt odottaa ostamista vuoden, kaksi tai pidempään, rahat kulkeutuvat vuokranantajan taskuun, kun niillä olisi voinut maksaa omaa lainaa pois. Jos oma tilanne ja asumisen tavoitteet eivät ole vielä selvillä, voi toki hetkellisesti olla järkevää asua vuokralla ja odottaa sopivan asunnon löytymistä”, Laitinen sanoo.

 

Tämän hetken markkinasta Piitulainen puolestaan sanoo, että nyt valikoimaa riittää ja se tarjoaa mahdollisuuksia juuri sopivimman kodin löytymiseen aiempaa enemmän. Hinnasta ollaan tällä hetkellä valmiimpia neuvottelemaan myös myyjän puolelta.

 

“Nyt on hyvä aika ostaa, kun tietää omat tarpeet ja toiveet asumiselta. Ja ehkä jopa parempi aika kuin vuosi sitten. Olemme jo kuluvan vuoden aikana nähneet, miten korot ja kulut nousevat, joten nykyinen ja realistinen taloustilanne on helpompi laskea omaan budjettiin”, Laitinen sanoo.

 

Korkojen nouseminen huolettaa

 

Mitä mieltä asiantuntijat ovat tämänhetkisestä korkojen noususta. Kannattaako niistä olla huolissaan?

 

Laitinen toteaa, että korot tulevat todennäköisesti vielä nousemaan ainakin kuluvan vuoden aikana. Niin myös todennäköisesti muut kulut. Jos on ottanut nollakorkojen aikana maksimilainan, tottunut elämään tietyllä elintasolla, jolla puskuriin ei ole jäänyt mitään, on syytä miettiä oman talouden tasapainoa.

 

“Ja ihan jokaisen on hyvä tutkailla omaa talouttaan. Selvittää, mihin rahat menevät ja jääkö sitä säästöön. On hyvä muistaa, että aina elämäntilanteen muuttuessa kannattaa käydä pankin juttusilla. Huolet voivat hävitä pankissa”, Laitinen sanoo.

 

Pankki voi mahdollisuuksien mukaan tarjota asiakkaille lyhennysvapaata, pidentää laina-aikaa tai esimerkiksi muuttaa 12 kk Euriborin lyhyempään.

 

“Lainan uudelleen järjestely voi tuoda helpotusta arkeen”, Laitinen sanoo.

 

Esimerkki korkojen noususta:

 

Ennen nousua:

  • Asunnon hinta 300 000 e
  • Laina-aika 25 vuotta
  • Kokonaiskorko marginaalin kanssa 0,5 % (Euribor 12 kk 0 %, marginaali 0,5 %)
  • Lainan lyhennys noin 1 060 e

 

Nyt:

  • Asunnon hinta 300 000 e
  • Laina-aika 25 vuotta
  • Kokonaiskorko marginaalin kanssa 4,408 % (Euribor 12 kk 3,908 %, marginaali 0,5 %)
  • Lainan lyhennys noin 1 650 e

 

Auttaako korkosuojaus enää ostajaa?

 

Jos jo otetussa lainassa on korkosuojaus tai tilillä on riittävästi puskuria, huoli korkojen noususta on Laitisen mukaan aika pieni. Korkosuojauksen ottaminen kannattaa hänen mielestään yhä, vaikka korot ovatkin nousseet.

 

“Korkosuojaus on vakuutuksen omainen tuote, jonka avulla lainakulut voidaan pitää tietyllä tasolla. Se tuo turvaa, mielenrauhaa ja ennustettavuutta talouden hallintaan. Korkojen nousupainetta on yhä ja kukaan ei voi varmaksi sanoa kuinka paljon korot tulevat vielä nousemaan”, Laitinen sanoo.

 

Hänen mukaansa korkojen liikkeet ovat nyt hyvin nopeita, ja korkosuojaus takaa sen, ettei kaikki säästöt mene pelkkien korkojen maksuun.

 

“Omistusasuja voi pitää korkosuojalla yhden olennaisen kulurakenteen kurissa ja näin ollen arjen ja säästämisen budjettiin pystyy varautumaan paremmin.”

 

Miten lainojen stressitestit auttavat asunnon ostajaa?

 

Pankit ovat tyypillisesti testanneet ostajien talouden kantokykyä kuuden prosentin kokonaiskorolla. Laitinen sanoo, että jos nyt lainan kokonaiskorko on yli 4 %, kahden prosentin ero stressitestin korkoon ei riitä kattamaan enää kaikkien muiden kulujen nousua, mitä olemme huomanneet esimerkiksi energian tai ruuan hinnan kehityksessä.

 

“On äärettömän tärkeää, että meillä on ollut stressitesti ja sillä on voitu hillitä ihmisten ylivelkaantumista ja puskureiden rakentamista”, Laitinen sanoo.

 

Millainen asunto säilyttää arvonsa?

 

Nyt on siis ostajan markkinat, kun valikoimaa on paljon. Millainen asunto sitten säilyttää arvonsa, vaikka korot kääntyisivät laskuun?

 

“Sijainti, sijainti, sijainti”, tiivistää Laitinen tärkeimmän tekijän.

 

Piitulainen tarkentaa, että “perheasunnot hyvällä sijainnilla hyväkuntoisissa taloyhtiöissä kiinnostavat eniten.”

 

Hyvä sijainti, jossa on toimivat liikenneyhteydet, julkinen liikenne ja lähellä olevat tärkeimmät palvelut, tapahtumapaikat ja luonto ylläpitävät asuinalueen kiinnostavuutta. 

 

Lisäksi uudiskohteessa on nykyaikaisia ratkaisuja, kuten nykyaikaista talotekniikkaa, energiatehokkaita ratkaisuja, yhteiskäyttötiloja, toimivat pohjaratkaisut, joissa esteettömyys on huomioitu. Myöskään isoja remontteja ei ole oletettavasti lähitulevaisuudessa tulossa.

 

Näiden seikkojen vuoksi uudiskohteen arvo säilyy ja voi vaikka nousta.

 

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.