Fuuga on jo harjakorkeudessaan – sisätyöt edistyvät vauhdilla

Turkuun valmistuu ensi vuonna yksi Suomen monipuolisimmista musiikkitaloista. Turun filharmoninen orkesteri saa uuden kodin ja musiikkitalon ohjelmistoa suunnitellaan ja hallinnoidaan yhdestä yhtiöstä. Lisäksi rakennus tuo jokivarteen uudenlaista kaupunkikulttuuria ja vahvistaa Turun vetovoimaa entisestään.

 

Fuugan työmaalla ahertaa enimmillään jopa 140 henkeä. Musiikkitalon on määrä valmistua syksyllä 2026.
 

Parhaillaan Fuugassa asennetaan julkisivumateriaaleja ja ikkunoita sekä rakennetaan vesikattoa. Työmaalla on siirrytty myös sellaisiin työvaiheisiin, jotka eivät kaikki enää näy ulkopuolelle: tasoite- ja maalaustyöt ovat käynnissä, hissejä asennetaan, pintalattioita valetaan ja tehdään kevyitä väliseiniä ja akustisia alakattoja. Konserttisalissa on aloitettu parvien kaideasennukset sekä parvien CLT-asennukset. Loppusyksyllä päästään alakattotöihin ja molempien salien seinien verhoiluun.
 

Kulttuurirannan pysäköintiä helpottamaan on suunniteltu pysäköintilaitosta, joka sijoittuisi Kaupunginteatterin ja Virastotalon väliin. Valmistelevina töinä on jo aloitettu Kaupunginteatterin vanhan pysäköintihallin purku. 
 

Rohkeasti ja tarpeeksi isosti
 

Fuugan rakentaminen on pysynyt aikataulussaan ja budjetissaan. Musiikkitalo toteutetaan yhteistoiminnallisella allianssimallilla, jossa osapuolet ovat yhteisesti vastuussa hankkeen laatu- ja kustannustavoitteiden toteuttamisesta.
 

– Fuugasta on tulossa monipuolinen rakennus, jonka konserttisalissa ykkösasiana on ollut maailmanluokan akustiikka. Tämä kaikki on saavutettu pitkäjänteisellä suunnittelulla, korkeatasoisella osaamisella, uskalluksella ja ennen kaikkea yhdessä tavoitteita täyttäviä ratkaisuja etsien. On tehty rohkeasti ja tarpeeksi isosti, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.
 

Allianssiryhmittymän muodostavat Turun kaupunki, Hartela, PES-Arkkitehdit ja WSP Finland sekä alihankkijana Laidun-design. 
 

Akustiikkatestaukset lupaavat hyvää
 

Fuugan ison konserttisalin sisäverhoustyöt ovat alkaneet. Konserttitalon kävijät pääsevät esimerkiksi nauttimaan salista, jossa on käytetty poikkeuksellisen paljon puuta. Seinäverhous on kuusipuuta, salin lattia ja istuimet ovat saarnea ja esiintymislava on tehty männystä.
 

– Iso sali on hyvä esimerkki Fuugan erityislaatuisuudesta. Salin kaksoiskaarevat massiivipuurakenteet on tehty tarkasti akustiikan ehdoilla. CNC-jyrsittyyn seinäverhoukseen tulee peräti 310 erikokoista ja -muotoista palaa, kertoo Juha Kartastenpää.
 

Fuugan akustiikkasuunnittelusta vastaa Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymä. Pääakustikko on maailman arvostetuimpiin konserttisaliakustikkoihin kuuluva Eckhard Kahle, jonka referenssilistalta löytyvät mm. Pariisin filharmonia ja Stavangerin konserttitalo.
 

– Ison konserttisalin akustiikkaa on tutkittu ja testattu digitaalisesti Aalto-yliopiston akustiikkalaboratoriossa. Tuloksia on verrattu olemassa olevissa saleissa tehtyihin mallinnus- ja mittaustuloksiin. Saadut tulokset ovat olleet hyviä ja vastanneet odotuksia, sanoo pääsuunnittelija TuomasSilvennoinenPES-Arkkitehdeista.
 

Konsertteihin syksyllä 2026
 

Fuugan pääkäyttäjä on Turun filharmoninen orkesteri, joka vihdoin saa Fuugasta nykyaikaiset ja toimivat tilat. Myös ensimmäisiä esiintyjäkiinnityksiä Fuugaan tehdään jo. Musiikkitalon uudella johtajalla on luja usko siihen, että Fuugan vetovoima tuo paitsi uutta yleisöä myös vetää Turkuun kovia kansainvälisiä artisteja.
 

– Turussahan on huippuorkesteri ja ennusmerkit ovat erittäin lupaavat. Fuugassa fasiliteetit ovat huippuluokkaa, ja olemmekin saaneet innostuneen vastaanoton kumppaneilta, sanoo Samppa Rinne.
 

Rinne aloitti pestinsä musiikkitalon johtajana 19. toukokuuta. Hän pääsee nyt testaamaan, kuinka Kaupunginteatterin ja uuden musiikkitalon hallinnointi ja operointi toimii laajennetun yhtiön alla. Musiikkitalosta on myös konkreettinen yhteys teatteriin, sillä talojen väliin rakennetaan kulku sisäkautta.
 

– Itse en tiedä täysin vastaavaa mallia. Meillä on käsissämme ainutlaatuinen yhdistelmä esittävän taiteen ja musiikin maailmoja. Teatterin ja musiikin yhteiselo voi synnyttää uudenlaisia sisältöjä ja rikkoa rajoja perinteisten genrejen väliltä, hän arvioi.

 

Fuuga numeroina

  • Musiikkitalo kohoaa korkeimmillaan 32 metriin.
  • Musiikkitalon kokonaislaajuus on 15 200 neliömetriä. Mukaan lasketaan myös kaikki tekniset tilat, huoltotasot ja kattoravintola.
  • Salitiloja yleisölle on noin 1 500 neliötä. Muusikoiden harjoitustiloja noin 850 neliömetriä.
  • Rakennukseen tulee 1 300-paikkainen konserttisali ja 300-paikkainen monitoimisali.
  • Rakennukseen tulee kaksi ravintolaa. Kattoterassille sijoittuvassa ravintolassa on 70 asiakaspaikkaa sisällä ja 140 ulkona terasseilla. Katutason ravintolaan on suunniteltu 170 asiakaspaikkaa. Kattoterassit ovat runsaat 2 000 neliötä, joista istutettua aluetta on alle puolet.

Lue lisää uutisia

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.