Pääkaupunkiseudun suurimpaan opiskelijataloon muurattiin peruskivi

22.01.2024

Pääkaupunkiseudun opiskelijat asuvat tutkimusten mukaan mieluiten yksiössä keskeisellä paikalla. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö vastaa toiveeseen rakentamalla Pasilaan historiansa suurimman opiskelijatalon Hoas Huipun, jota voi pitää yksinasuvan opiskelijan unelmakohteena. Yksinelämisen vastapainoksi kortteliin on suunniteltu tavallista enemmän yhteistiloja ja kohtaamispaikkoja asukkaille.

 

Keski-Pasilaan on kohoamassa kolme Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin tornitaloa, joihin rakentuu koteja lähes 400 opiskelijalle. Hoas Huipuksi kutsutun asuinkorttelin peruskivi muurattiin tänään, ja ensimmäisten opiskelijoiden on määrä asettua taloksi vuoden 2026 aikana. Opiskelijatalo tulee valmistuessaan olemaan pääkaupunkiseudun suurin.

 

Hoas Huipun rakentamisessa on kuunneltu tarkasti opiskelijoiden toiveita. Suurin osa asunnoista on yksiöitä, ja asuntojen lisäksi korttelista tulee löytymään lukuisia yhteistiloja, kuten lukusali, monitoimitila, kuntosali ja saunatilat.

 

”Hoas Huippua voisi kutsua oikeaksi opiskelijoiden palvelutaloksi: saman katon alta löytyy sekä omaa rauhaa että hyödyllisiä yhteistiloja opiskeluun, illanviettoihin ja jopa liikkumiseen. Kivijalkaan on tulossa ravintoloitakin. Keskeisen sijainnin ansiosta muualta Suomesta tullut opiskelija voi koti-ikävän iskiessä hypätä näppärästi junaan”, kertoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

 

Tarhion mukaan Hoas Huipun sijainti on poikkeuksellisen hyvä opiskelija-asuntokohteelle. Pasilan loistavien palveluiden ja kulkuyhteyksien lisäksi korttelilta pääsee nopeasti myös Keskuspuistoon liikkumaan. Hän uskoo, että Pasilasta on tulossa uusi, vireä kaupunkikeskus.

 

Myös Hoasin palvelut ovat kohteessa opiskelijaa lähellä, sillä opiskelija-asuntosäätiön uusi pääkonttori rakentuu osaksi Hoas Huippua, rakennuksen alimpiin kerroksiin. Samalla Hoas palaa juurilleen: kun sen toiminta lähti 55 vuotta sitten käyntiin, ensimmäinen toimisto oli Pasilassa Asemakadulla.

 

Vaikka yksin asuminen kiinnostaa, yhteiset tilat ovat opiskelija-asunnoissa tärkeitä

Hoas on halunnut uudessa kohteessaan panostaa yhteistiloihin, jotta asukkailla olisi mahdollisimman paljon matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja.

 

Vuonna 2022 julkaistun Nuorisobarometrin mukaan nuorten livekohtaamiset ovat nimittäin vähentyneet. Vuonna 1994 84 prosenttia 15–19-vuotiaista tapasi kavereitaan kasvotusten päivittäin. Vuonna 2022 luku on tippunut 60 prosenttiin. 20–24-vuotiaiden keskuudessa muutos on ollut samanlainen: vuonna 1994 nuorista 62 prosenttia näki kavereitaan päivittäin kasvotusten, nyt vain 28 prosenttia.

 

”Asuntojen suunnittelussa pitää nyt toisaalta miettiä, miten helpottaa etäopiskelua ja vastata opiskelijoiden oman tilan tarpeeseen – ja toisaalta etsiä keinoja vähentää yksinäisyyttä ja tarjota yhteisöllisyyttä. Kun maailma on myllerryksessä, koti on opiskelijalle turvallinen kiinnekohta elämässä. Meidän asumisen ammattilaisten ja päättäjien on yhdessä varmistettava, että asumisratkaisut tukevat parhaalla mahdollisella tavalla opiskelijoiden hyvinvointia”, Tarhio sanoo.

 

Hoas Huipun rakennusurakasta vastaa Hartela. Rakennushanke on Hoasin suurin.

 

”Hartela on suurimpia ARA-rakentajia Suomessa, ja tämä projekti kuvaa sitoutumistamme laadukkaaseen asuntotuotantoon yleishyödyllisille yhteisöille. On ilo huomata, että hanke on käynnistynyt hyvin tiiviissä yhteistyössä tilaajan ja kumppaneidemme kanssa”, Hartela Etelä-Suomen toimitusjohtaja Matti Aho kertoo.

Lue lisää uutisia

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.