Uuden musiikkitalo Fuugan peruskivi muurattiin Turussa

16.01.2024

Turun uuden musiikkitalo Fuugan peruskivi muurattiin tiistaina 16. tammikuuta. Turku on tehnyt ja tekee lähivuosien aikana mittavia strategisia kulttuuri-investointeja. Musiikkitalo on niistä tähän asti merkittävin. Talo valmistuu vuonna 2026.

 

Turun pormestari Minna Arve korostaa, että Turun kulttuuri-investoinnit ovat kansallisestikin poikkeuksellisen merkittäviä.  Ne vahvistavat Turun elinvoimaisuutta ja ovat myös panostuksia turkulaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

 

 

– Kaupunkina olemme tehneet ja tulemme lähivuosien aikana tekemään mittavia strategisia kulttuuri-investointeja, joista yksi keskeisimmistä on tämä upea musiikkitalo Fuuga. Me investoimme mittavasti kulttuuriin, koska me uskomme sen potentiaaliin luoda laajempaa toimeliaisuutta, elinvoimaa ja hyvinvointia turkulaisille ja Turkuun. Kyse on lopulta siitä, että kulttuuri ei ole vain hyvien aikojen luksusta, vaan se on hyvien aikojen luoja. Siksi Turku panostaa kulttuuriin nyt ja tulevaisuudessa, painottaa pormestari Arve.

 
Fuugan muuraustilaisuudessa musiikkitalon peruskirjan luki Turun kulttuuri- ja nuorisolautakunnan puheenjohtaja Petra Peltonen. Perustuksiin talletettiin teräslieriössä muun muassa peruskiven muurauspäivän sanomalehtiä, Suomessa käytössä olevat eurokolikot sekä Turun filharmonisen orkesterin kevään 2024 kausiesite ja orkesterin uusin cd-levy.


Kulttuuriin sijoittaminen kannattaa


Turku haluaa varmistaa paikkansa kilpailukykyisenä matkailukohteena kotimaan matkailussa ja edistää nousuaan varteenotettavaksi kansainväliseksi matkailukohteeksi. Uudet kulttuurilaitokset, kuten musiikkitalo Fuuga, tukevat jo olemassa olevaa luovan talouden yritystoimintaa sekä mahdollistavat myös kokonaan uuden toiminnan.


– Turussa on ymmärretty kulttuurin voima. Monipuolisesti kulttuuritapahtumille tilat tarjoava Fuuga on erinomainen esimerkki investoinnista, joka kasvattaa alueellista elinvoimaa. Ennen kaikkea uuden musiikkitalon rakentaminen viestii siitä, että uskomme edelleen taiteen voimaan tuoda ihmisiä yhteen ja luoda toivoa, sanoo peruskiven muuraustilaisuudessa puhunut tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

 

Ainutkertainen hanke


Turun musiikkitalosta rakentuu vaikuttava kokonaisuus, johon saadaan akustisesti maailmanluokkaa oleva konserttisali sekä pienempi monitoimisali. Musiikkitalon myötä Turun filharmoninen orkesteri saa korkealuokkaiset työskentely- ja harjoitustilat.


– Fuuga on Hartelalle merkittävä hanke kaikin puolin. Arkkitehtuuriltaan korkealaatuinen Fuuga kuvastaa sitoutumistamme vähähiilisyyteen ja energiatehokkuuteen, sillä rakennus on suunniteltu kestämään aikaa ja palvelemaan seuraavia sukupolvia yli 100 vuoden ajan. Haluamme luoda tiloja, joissa huippuluokan akustiikka yhdistyy turvallisuuteen, terveellisyyteen ja edullisiin käyttökustannuksiin unohtamatta ensiluokkaista asiakaskokemusta ja inspiroivaa työympäristöä, sanoo Hartelan toimitusjohtaja Juha Korkiamäki

 

Fuuga on osa Turun kulttuurirantaa, jossa Itäisen Rantakadun kulttuuri- ja taideinstituutioita täydentävät uudet palvelut, toiminnot ja reitit muodostavat kulttuuribulevardin. Ainutlaatuisen hankkeesta tekee se, että Fuugan uusi rakennus tulee kiinnittymään Turun Kaupunginteatteriin ja teatteri tulee myös ottamaan haltuunsa musiikkitalon operoimisen. Tämän uudenlaisen mallin uskotaan tuovan runsaasti synergiaetua.

 

Musiikkitalo rakennetaan allianssimallilla, johon kuuluvat Turun kaupungin ja Hartelan lisäksi PES-Arkkitehdit, WSP Finland sekä alihankkijoina Laidun-design ja Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymä. 


Musiikkitalo Fuuga

  • Akustiikaltaan ja arkkitehtuuriltaan huipputasoinen musiikkitalo monenlaiselle musiikille.
  • Turun filharmonisen orkesterin koti.
  • Rakennustyöt alkaneet syksyllä 2023. Talo valmistuu vuonna 2026.
  • Fuugan kokonaiskustannukset ovat 90,5 miljoonaa euroa.
  • 1300-paikkainen konserttisali ja 300-paikkainen monitoimisali.
  • Sisäyhteys Turun Kaupunginteatteriin. Teatteri operoi myös musiikkitalon toimintaa.
  • Tapahtumien ulkopuolellakin avoinna oleva kattoterassi ravintoloineen ja puutarhoineen.

Lue lisää uutisia

Sivuilla esitetyt visualisointikuvat ovat luonnoskuvia kohteista, eivät kuvauksia yksityiskohdista tai väreistä.

Visualiointikuvissa voi esiintyä myös lisähintaisina muutostöinä tilattavia materiaaleja.